Събота, 05 Фев 2022
    
Бургас Избори 2021 Крими

Директорът на ОДМВР-Бургас: Железен полицейски контрол следи за купен вот в областта

  06.11.2021 13:01  
Директорът на ОДМВР-Бургас: Железен полицейски контрол следи за купен вот в областта

Цената на гласа в Бургаско е между 40 и 100 лв. На места доставките на дърва се контролират

 

Моника ИЛИЕВА

 

Полицейски операции на територията на областта, във връзка с предстоящите избори, по предотвратяване и установяване на случаи на контролиран вот, е провела ОДМВР-Бургас. Това каза старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР-Бургас на брифинг днес. Усилията са насочени към идентифициране на лица, които извършват този вид престъпна дейност. В резултат са образувани 16 досъдебни производства. Бройката по общини е следната: Средец 2, Бургас 8, Камено 1, Несебър 2, Карнобат 1, Руен 2.

Освен досъдебните производства, извършени са и проверки по отношение на рискови занятия, които мога да предизвикат подобен контролиран вот. „Проверени бяха къщи за опускане микрокредити, с оглед постъпили данни за въздействие върху длъжници и опрощаване на части от кредити, с цел гласуване за определена политическа партия или кандидат. Освен това извършихме проверки и на заложни къщи, и на търговски обекти за хранителни стоки, доставящи продукти на вересия, за които имахме данни, че е възможно да манипулират вота на получателите на провизиите. В последната седмица и в съвместна работа с НАП-Бургас в кв. "Победа" запечатахме 6 такива търговски обекта“, заяви старши комисар Калоянов.

Директорът на ОДМВР-Бургас каза, че предвид сезона, в който сме, са извършени анализи по отношение на снабдяването с дърва за огрев на населението. Идентифицирани са места, където част от гражданите все още не са получили дърва за зимата. „Изследвахме причините, поради които това не се е случило и освен обективните време и затруднения в дърводобива, установявахме и случаи, в които е възможно снабдяването да бъде продиктувано от това да се осъществи натиск върху хората за контролиран вот. Тук говорим за общини, където отоплението с дърва е основно, на територията на цялата област“, разясни Калоянов.

Що се отнася до самия механизъм на купуване на глас, то той се състои в  договорки за разплащания или преди, или в изборния ден, или след него. Формата на овъзмездяване е най-различна, от паричини средства, хранителни продукти или опрощавана на вноски по кредити и вересии. Цената на глас в Бургаско е между 40 и 100 лв.

Акциите и мероприятията от страна на униформените ще продължат и идната седмица, както и в деня на вота, за да бъде ограничено в максимална степен явлението купен вот.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Иван Алексиев, кмет на община Поморие: Залагаме мащабна инвестиционна програма в Бюджет 2022
  06.11.2021 14:50      

Нова транспортна схема, изграждане на нови паркинги, водни атракции и обновена крайбрежна але