Сряда, 02 Фев 2022
    
Мнения Общество

Тихомир Безлов: Надминахме Перу по смъртност

  03.11.2021 12:17  
Тихомир Безлов: Надминахме Перу по смъртност

За съжаление, възможно е пикът на четвъртата вълна от коронавирус да е тази или следващата седмица. Вчера и днес минахме рекорда на починали хора от есента на 2020 г. Това обясни в предаването "Денят започва" на БНТ Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията. 

 

Въпреки тревожните данни и високият процент на смъртност сред неваксинираните хора, българите продължават да са скептични към ваксините. Защо това е така обаче, е сложно да се говори.

"В момента имаме рекордни ваксинации в Европа, например в една Испания или една Франция, и там има ниска смъртност", обясни Тихомир Безлов.

Политическата криза е един от съществените фактор за ситуацията с ваксините и непредприемането на популярни мерки у нас, смята експертът. "Освен това, имаме изключително интензивно присъствие на антиваксърско говорене в медиите", допълни Безлов.

У нас смъртността е много висока, а със случаите от последните три вълни, ние надминахме Перу, обясни експертът.

"За мен една важна стъпка при продължаващия натиск в болниците, би била да има някакво усилие като в Румъния - пациенти с тежка ситуация да се изнасят към съседни страни в ЕС", смята Безлов.

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Тихомир Безлов: Надминахме Перу по смъртност
  03.11.2021 12:17      

За съжаление, възможно е пикът на четвъртата вълна от коронавирус да е тази или следващат