Петък, 04 Фев 2022
    
Малко Търново

Френски студенти по архитектура дават нов живот на сгради и съоръжения в Странджа

  05.11.2021 12:43  
Френски студенти по архитектура дават нов живот на сгради и съоръжения в Странджа

На едноседмично посещения в ПП „Странджа” към Изпълнителната агенция по горите бяха абсолвенти от най-големия във Франция Университет по архитектура. Десетте бъдещи архитекти ще изготвят проекти, с които ще възстановят стари сгради за нов живот и с ново предназначение. При реализирането на своите идеи те ще се ръководят от принципите на биоклиматичната архитектура. При това свое първо посещение в Странджа те огледаха над 100 обекта отвън и отвътре, като им направиха своеобразна диагностика. „Без да познават мястото, спецификата на сградите и т.н., студентите не биха могли да предложат решения” – така аргументира повода за посещението на абсолвентите в Странджа, арх. Цвета Кирова – един от преподавателите на групата студенти. Освен това студентите говориха с местни архитекти и строители, разгледаха кадастрални карти и други документи, касаещи тяхната работа. Готовите проекти ще бъдат представени в началото на идната година.

Домакините показаха на нахъсания проучвателен колектив от парижки бъдещи архитекти, емблематични места в ПП „Странджа”, забележителни архитектурни творения и разбира се, гостите се изхранваха само с местна кухня.

Такъв проект вече е бил изпълнен във Франция, Регионален природен парк Перш. Там творците са запазили елементи от архитектурата, гастрономията, майсторските ателиета.

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Спорт
Манол Иванов: Тъжно е, но това е краят на „Нефтохимик“
  05.11.2021 17:53      

Интервю на Георги РУСИНОВ   -Г-н Иванов, как ще коментирате случващо