Петък, 04 Фев 2022
    
Бургас

За тестове: Опашки и напрежение пред лабораториите

  05.11.2021 11:57  
За тестове: Опашки и напрежение пред лабораториите

Работещи се редят от рано сутрин

 

Георги РУСИНОВ

 

Опашки и напрежение пред лабораториите за тестове за работа. Това установи репортерска проверка на „Черноморски фар“. Пред две от големите лаборатории в „Меден рудник“ дори сутрин рано имаше опашки от чакащи да си изкарат тест, който да им служи за пропуск за труд.

С въвеждането на задължителните зелени сертификати в някои сфери на работа, хиляди бургазлии, които нямат такъв, ползват алтернативния вариант – правенето на тест. Антигенният ти дава право на работа и посещение на обекти, изискващи сертификат до 48 часа, а PCR - до 72.

Събота бил особено зает ден, тъй като повечето вадят тест, с който да могат в понеделник да отидат на работа, или още през събота и неделя, ако работят тогава на смени. Сред чакащите се коментира и това, че ако правиш тест в събота, то реално губиш един ден – неделята, и така в понеделник отново трябва да си правиш тест. Предпочитани са антигенните тестове.

До напрежение, изобразено в словесни престрелки се стига, когато има хора, които са за какъвто и да е друг тест в лабораторията и трябва да чакат мнозинството, които си правят тест за работа. Средно между 10 и 15 минути отнемат на един човек, докато му правят теста, видя репортер на „Черноморски фар“.

Цените и на двата теста в момента са по 10 лева, което на практика е заплащане на самата процедура по тестване. Преди Министерство на здравеопазването да вземе решение за „безплатни тестове“, се брояха по около 100 лева за PCR и около 40 и нещо за антигенен.

Още по-големи опашки са се извили пред един от моловете в Бургас през уикенда. На място пред търговския център има пункт за тестване и стотици бургазлии без сертификати са приели да изчакат да им направят тест, за да влязат в мола.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Спорт
Манол Иванов: Тъжно е, но това е краят на „Нефтохимик“
  05.11.2021 17:53      

Интервю на Георги РУСИНОВ   -Г-н Иванов, как ще коментирате случващо