Вторник, 01 Фев 2022
    
Бургас

Кадровият проблем при лекарите се обостря от ковид-кризата

  02.11.2021 13:18  
Кадровият проблем при лекарите се обостря от ковид-кризата

Дона МИТЕВА

Бургас влезе в тъмночервената зона, след като има драстичен ръст на смъртните случаи и на заразените.

Сред крясъците на поредните протестиращи срещу зеления сертификат, за признаване на антитела и т.н. Областният съвет по здравеопазване под председателството на проф. Мария Нейкова, областен управител, проведе заседание и анализира данните в национален и регионален мащаб. Една от набелязаните мерки е увеличаване на болничните легла за ковид-пациенти.

„Съобразяваме се с мерките на национално ниво, има национален план за справяне с пандемията. На местно ниво обаче трябва да направим необходимото, за да осигурим спазване на мерките. Ясно е, че хората се умориха от всичко. За съжаление не можем да се похвалим и с добро ниво на дисциплина. На този фон поредната вълна е в разгара си и за това говорят препълнените болници“ – заяви областният управител.

Допълнителните легла, които се разкриват за ковид обаче, веднага предизвикват друг въпрос – този с лекарите и медицинските сестри – хората на първа линия, които се грижат за болните. Така че при ковид-кризата не е достатъчно да се разкриват само легла – персоналът е важен.

„Голяма част от персонала, напуска нашата болница“, обясни д-р Бойко Меразчийски, директор на УМБАЛ-Бургас по време на съвещанието на Областния съвет по здравеопазване. „Те не напускат само затова, че са натоварени, а затова, че имат предложение от други болници за много по-високи заплати“.

По негови думи бройката на персонала не е същата при четвъртата вълна от ковид в болницата, която управлява, сравнено с предходните. „Има много хора, които напуснаха болничната помощ и отидоха в доболничната“, обобщи лекарят.

Към това се добавя и фактът, че по време на предходните вълни са били спрени и отпуските в УМБАЛ-Бургас. Част от екипите в момента ги ползват. „Тези хора се измориха – нашата болница не е спряла да работи с ковид-болни. Нямаме един ден от март месец миналата година, през който да не сме приемали ковиден пациент в болницата. Това натоварва неимоверно персонала“, казва докторът, уточнявайки че ковид-пациентите не са като останалите, при които може да се мине два пъти на ден визитация и да им се уточни терапията. „При ковид-пациентите грижите са интензивни и искат сериозно наблюдение. С персонала е проблемът, а не с леглата. Всяка сутрин заварваме свободни легла, а не както предходните вълни да няма свободни легла“, заключава д-р Миразчийски.

По думите на д-р Миразчийски умората в медицинския персонал е много голяма.

Високата смъртност, която се отчита в момента не само в нашия регион, а и в цялата страна, докторът отдава на това, че 80-90% от пациентите отиват в болница в много тежко състояние. „Този страх, който хората изпитваха в началото – сега го няма. И другото, което е, че много от пациентите са с придружаващи заболявания. Освен това ваксинираните са много малко“, категоричен е шефът на УМБАЛ.

По данни от анкета, която се попълва от постъпващите болни в ковид-отделенията само 12-15% са ваксинирани, а от починалите само 1.6% са ваксинираните.

Областният съвет реши общините по места да подпомогнат дейността на Центъра за спешна медицинска помощ, като поемат транспорта до дома на изписани болни, които са под карантина. 

Заболелите на територията на област Бургас на 27 октомври са 540 на 100 хил. От началото на пандемията преболедували вируса са 36 736, ваксинирани са общо 166 520, като 86 791 или 24,3% са със завършен ваксинационен цикъл.

По данни от директора на болницата в УМБАЛ близо 72% от медиците са със зелен сертификат – с ваксина или преболедували. През последните дни се наблюдавала и тенденцията останалите служители на болницата също да желаят имунизация срещу ковид.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. д-р Валентин Василев: Вярвам, че в Бургас мога да направя стойностна и висококвалифицирана медицина
  29.10.2021 11:26      

Проф. д-р Валентин Василев завършва в Медицинския факултет в гр. Пловдив. Специализира обща,