Четвъртък, 03 Фев 2022
    
Бургас

За първи път: Областна управа връчи грамоти за Деня на будителите

  01.11.2021 13:55  
За първи път: Областна управа връчи грамоти за Деня на будителите

Дона МИТЕВА

Почетна грамота в Деня на будителите получиха хора на духа и българщината от различни сфери в Бургас. Тя бе връчена от областния управител проф. Мария Нейкова в знак на уважение към цялостната им дейност.

Освен грамотата, почетен знак на областния управител получиха две училища  - Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ и Английска езикова гимназия „Гео Милев“.

Събитието се организира за първи път в историята на Областна администрация Бургас.

Извън училищата персонална грамота получиха: Бургаската опера, като освен творческите им успехи бе изтъкната и гражданската им отговорна позиция – те бяха едни от първите, които започнаха да шият маски в началото на пандемията; Екипът на Регионална библиотека „П. К Яворов“, който пренесе тонове книги и върна нечетящото поколение в нея; актьорът Стоян Памуков, пресътворил незабравими образи на театралната сцена; проф. Христо Бозов, който областният управител оприличи като  „бялата лястовица и стожер на КОЦ“; ученикът от АЕГ Николай Петков, завоювал вече повече от 27 престижни награди със съвременното си писане.

Младежът, мъдър въпреки възрастта си, бе категоричен: „Искам да пожелая на всички много здраве и бурна мисъл, защото болестта е в съзнанието, чумата е в душата, което е много по-страшно от тази, която може да засегне физиката“.

Проф. Бозов бе категоричен, припомняйки, че първите маски са получили в КОЦ от Бургаската опера, а първите костюми от Община  Бургас: „Ние всички сме едно общество - това е много ценно в тези времена“.

Най-развълнувана от своята награда бе зам.-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики в община Бургас - Йорданка Ананиева. След церемонията тя сподели: „Не съм свикнала да получавам награди за това, което върша. През всичките години съм работила всеотдайно. Свикнала съм да съм от другата страна – аз да връчвам наградите, и сега наистина много се развълнувах от признанието, което получавам от Областна управа“.

Проф. Нейкова подчерта в началото на церемонията: „На 1 ноември – Деня на будителите, се оглеждаме около нас за съвременните будители. Да си будител не е само въпрос на желание, амбиция, а и призвание. На този ден правим мост между миналите и съвременните будители – хората, които носят духа на будителството в себе си. От тях се учим, от тях се вдъхновяваме. На тях искаме да приличаме. Да си пожелаем все по-често да срещаме будители и самите ние да бъдем вдъхновители с всичко, което сме, което правим“.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Тихомир Безлов: Надминахме Перу по смъртност
  03.11.2021 12:17      

За съжаление, възможно е пикът на четвъртата вълна от коронавирус да е тази или следващат