Неделя, 30 Яну 2022
    
Бургас

В Механото и ОУ „Васил Априлов“ ще чакат обещаните от МОН компенсации за скъпия ток

  31.10.2021 16:05  
В Механото и ОУ „Васил Априлов“ ще чакат обещаните от МОН компенсации за скъпия ток

Георги РУСИНОВ

 

В други две бургаски училища директорите също още нямат пряко наблюдение за увеличението на тока, тъй като не са получили фактури за октомври. Това са Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника и ОУ „Васил Априлов“.

Директорът на ПГМЕЕ Роза Желева обясни, че от Министерство на образованието са обещали компенсации заради увеличението в цената на тока.

„Не съм правила съпоставка след летните увеличения в цената на тока“, каза тя.

Въпреки, че училищата в община Бургас минават на 50% ротационен вариант на обучение, Желева посочи, че при тях практиката ще продължи да се провежда. А това са машини, които харчат доста ток.

„Така сме направили учебната програма, че практиката да е в един от учебните дни. Т.е. в него ден са в училище и на практика, а в останалото време - онлайн от къщи. Специалистите, които излизат от училището, няма как да минат без практика“, заяви още тя.

Директорът на ОУ „Васил Априлов“ Мариана Стефанова също обясни, че ще се надява да се справи с увеличените цени на тока с министерската компенсация, за която било обявено. Иначе школото е преминало на свободния пазар и е договорило горе-долу приемливи цени, по нейни думи.

„Нямам представа обаче след тези увеличения от 1 октомври как ще се отрази, защото нямаме достатъчно наблюдения. Необходими ще са поне месец-два да минат, за да видим как ще се отрази това увеличение. Затова и ще се надяваме на тези компенсации. Съпоставка с предни години трудно мога да направя, защото разходваната енергия ми е различна. Тази година имам повече уреди включени по класните стаи“, поясни тя.

Увеличенията от лятото насам не са се усетили, но и в голяма част от времето периодът бе неучебен.

„Напоследък обаче май все сме в очаквания. По-трудни стават нещата за планиране и прогноза, а в нашата работа това е много важно. Аз съм оптимист обаче – ще се справим“, уточни Стефанова.

Директор от айтоско училище сподели пред „Черноморски фар“, че доставчикът им вече ги е предупредил, че ще има повишение в цената на тока.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. д-р Валентин Василев: Вярвам, че в Бургас мога да направя стойностна и висококвалифицирана медицина
  29.10.2021 11:26      

Проф. д-р Валентин Василев завършва в Медицинския факултет в гр. Пловдив. Специализира обща,