Вторник, 01 Фев 2022
    
Избори 2021

С едно гласуване на машината избираме президент и парламент

  28.10.2021 12:07  
С едно гласуване на машината избираме президент и парламент

Бургазлии се упражняват с технологиите на площад „Тройката“

 

Георги РУСИНОВ

 

Разяснителната кампания на РИК-Бургас за машинния вот стартира. Засега няма наплив от желаещи да пробват гласуването с машина, колкото на предходните избори, но въпреки това интерес има. Важна информация за предстоящите избори на 14 ноември научават бургазлии, които гласуват пробно на машините.

Както е ясно този път изборите са 2 в 1 – президентски плюс парламентарни. При гласуването с машина още в началото има 3 избора – избори за президент и вицепрезидент и парламентарни избори, както и по отделно - само за президент и вицепрезидент, и само за парламент. Важното тук е, че ако искате да гласувате 2 в 1, то тогава трябва да изберете първата опция. В случай, че изберете някоя от другите, то не може да гласувате втори път. Ако случайно объркате при избора, то на няколко пъти при гласуването ще имате възможност да се върнете назад и да се поправите.

Първо в системата излизат кандидатите за президент и вицепрезидент. Важно е да се знае, че ако не виждате своя избор, той най-вероятно е на следващата страница. За президентските двойки страниците са две. После преминавате към парламентарните избори. Тук страниците с партиите са три. Когато направите своя избор, вдясно на екрана излизат и номерата на преференциите.

След като приключите и с двата избора, ще излязат една след друг две бележки от машините. Тях сгъвате, така че да не се виждат вътрешните им страни и ги пускате заедно в една урна.

Репортер на „Черноморски фар“ видя няколко възрастни бургазлии да се упражняват на машината като пред медията ни те заявиха, че не е сложно, а по-скоро стрес факторът е голям в началото. Някои от тях повтаряха процедурата за всеки случай. На място да помага с разяснения е и председателят на РИК-Бургас Фани Семерджиева.

Желаещите да се запознаят с начина на гласуване с машина за предстоящия вот могат да го направят всеки ден от днес до 5 ноември, на площад „Тройката“, до дървените къщички, в часовете от 10 до 12 часа и от 14 до 16 часа.

Предстои да бъде открит такъв и в кв. „Меден рудник“ до първата автобусна спирка.

Информация за разяснителната кампания за работа с машините за гласуване в останалите 12 общини в област Бургас ще бъде публикувана на интернет страниците им.

Десет са машинните устройства, които ЦИК предостави за разяснителната кампания в изборен район- Бургас. От Районна избирателна комисия призовават гражданите да се включат активно в обучителния процес.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. д-р Валентин Василев: Вярвам, че в Бургас мога да направя стойностна и висококвалифицирана медицина
  29.10.2021 11:26      

Проф. д-р Валентин Василев завършва в Медицинския факултет в гр. Пловдив. Специализира обща,