Вторник, 07 Дек 2021
    
Култура Общество

Художничка представя красивото архитектурно наследство на Бургас

  18.10.2021 17:37  
Художничка представя красивото архитектурно наследство на Бургас

Емблематични бургаски сгради, създали неподражаемия облик на нашия град през 20-ти век, ще бъдат представени в нестандартна изложба на художничката Юлия Красовска. Проектът, носещ заглавието "Интерактивна изложба-разходка по ул. Александровска", е финансиран от Община Бургас и ще бъде открит в залата на Дружество на бургаските художници на 19 октомври, вторник, от 18.00 часа.

Гостите на събитието ще се насладят на красивите сгради, разположени по централната улица ”Александровска”, през погледа на художничката. Сред тях са сладкарница „Малина“, къща на Йови Воденичаров, складовете за брашно на Хаджипетрови, хотел „Империал“, магазин „Торино“ и др. Картините ще бъдат придружени със съвременни снимки на фотографа Александър Стоянов. Пред всеки един обект на улица „Александровска” ще бъде поставено пано с картина на сградата с кратко историческо описание. В специално разработен QR код всеки един зрител ще може да намери следващия обект от изложбата.

„С проекта искам да разкрия историята на някои сгради, архитектите, стиловете и тяхната красота. Така бургазлии и гости на града ще научат неизвестни за тях подробности. Знам от личен опит, че когато се разхождам по уютните бургаски улички и срещам сграда , чиято история зная, разходката се превръща в истинско приключение. Пренасям се в миналото и си представям кой е живял тук и какви събития са се случили. Зад фасадата на всяка къща има история на нечий живот” , споделя харизматичната художничка.

Идеята за културно пътешествие към миналото на града се заражда през 2016 година. Тогава художничката представя изложба, вдъхновена от стария Бургас. Следва втора тематична експозиция през 2019 година, която се радва на голям интерес и внимание. Новата изложба продължава тази нишка. Зад осъществяване на проекта стоят още фотографът Александър Стоянов,  краеведът  Соня Кехлибарева и графичният дизайнер Евгений Сусов.

Юлия Красовска е бургаско - украинска художничка, член на Дружеството на бургаските художници. Нейни творби са изложени на международни изложби в България, Украйна, Турция, Китай, САЩ. Има 8 самостоятелни изложби. Подготвя свои ученици в KrasovskaArtSchool.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Кметът Димитър Николов с емоционални думи към бургазлии за Никулден
  06.12.2021 08:00      

Скъпи съграждани, Ето че идва краят на още една година от историята на съвременен Бургас.