Петък, 21 Яну 2022
    
Избори 2021

Карадайъ от Велико Търново: Президентът трябва да обединява, не да влиза в окопа

  20.10.2021 10:59  
Карадайъ от Велико Търново: Президентът трябва да обединява, не да влиза в окопа

Ние платихме много висока цена, за да докараме демокрацията в България, но сме свидетели как тя се руши през последните 12 години, а особено през последните 6 месеца. Затова с кандидатурата ми за президент и с кандидатурата на г-жа Искра Михайлова като вицепрезидент ние казваме, че е дошъл нов етап в развитието на демокрацията в България, за да няма отстъпление от отвоюваното. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на среща със съмишленици във Велико Търново.

Той разказа за срещите си в Европейския съюз, които сложиха начало на кампанията му.
Там получих увереността, че е дошло време за новия етап на дамокрацията. А ние, с г-жа Михайлова, с цялата ни политическа биография сме доказателство и олицетворение на единството на нацията, каза още Карадайъ. И припомни: "Още от създаването на ДПС, основната ни философия за правене на политика бе философията на заедността, различните да бъдем заедно, всеки да отстоява своята идентичност и заедно да градим общото ни бъдеще в нашата Родина България".

Той посочи и голямата разлика с управлението на държавата сега, когато в институциите са хора, "за които е важно да бъдат кардиохирурзи и да виждат какво има в сърцата на хората и да търсят различията, вместо да четат Конституцията и да търсят обединението".

Пред вас заявявам, ние с г-жа Михайлова ще бъдем гарант за спазването на Конституцията и законите на страната. Ще работим за премахването на омразата, разделението, противопоставянето и агресията в обществото. Нашето призвание е и да сме обединители на нацията, каза още кандидатът за президент Карадайъ.

Той припомни, че Великото народно събрание е било много мъдро и е отредило много власт на президентската институция. Освен да бъде обединител на нацията, тази институция е призвана да предлага и задава обединяващи национални каузи, а не да влиза в окопите на политическите битки.
И посочи новата национална цел, която ще предложи - в близко бъдеще България да достигне средноевропейските стандарти на живот чрез ускорено икономическо развитие на страната. Каза и коя ще е втората му кауза - да има достъпна и безплатна детска градина за всяко дете в България.

"Доказали сме от ДПС, че може да предлагаме обединяващи каузи и да ги постигаме. През 1991 година, когато все още съществуваше Варшавския договор, създателят на ДПС, сега почетен председател д-р Ахмед Доган от трибуната на Народното събрание каза, че мястото на България е в ЕС, като преди това трябва да стане и член на НАТО. ДПС направи така, че да се получи съгласие на политическите партии и отляво и от дясно и това се случи", каза Карадайъ.

За някои може би сега постигането на новата цел е мираж и абстракция, но не и за нас. Сигурни сме, че тя може да се постигне с ясни приоритети на основата на съгласие на основните политически партии, които следват различните си ценности, на основата на различните им програми", обобщи Карадайъ.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Ресторантьори видяха двоен аршин със „зелените сертификати“
  22.10.2021 17:00      

Бармани и сервитьори без ваксина не могат да работят, а чиновниците – да