Понеделник, 06 Дек 2021
    
Бизнес

Българите от чужбина спряха да пращат пари

  17.10.2021 10:08  
Българите от чужбина спряха да пращат пари

Сумите, които българите, работещи в чужбина, изпращат на семействата си у нас,  намаляха с близо 90 на сто спрямо периода отпреди пандемията, показват данните на БНБ.

През юли средствата, пратени от емигрантите са едва 14,3 млн. евро, или близо наполовина от тези, които са идвали у нас по същото време на 2019 г. Тогава за цялата година бяха отчетени рекордните общо 1,2 млрд. евро.

За първите 7 месеца на 2021 г. получените от емигранти пари у нас са едва 98,7 млн. евро, което се равнява само на един месечен трансфер от преди пандемията, пишат от паритени.бг.

Преди пандемията парите от емигрантите нарастваха постоянно и през 2019 г. достигнаха до около 100 млн. евро на месец. Причините за това са няколко – от една страна много българи се върнаха у нас заради пандемията, а други загубиха работата си зад граница и разчитат на помощи там.

Най-много са постъпленията от емигранти от три държави - САЩ, Испания и Германия. Сериозни суми идват и от Великобритания и Гърция, където живеят и работят много българи.


Общество
Бургас
Бургас
Общество
Общество

Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Данаил Георгиев, бивш депутат: Правата на българите в Северна Македония са червената линия, която не трябва да се пресича
  30.11.2021 13:02      

„Отстъпихме достатъчно, от тук нататък топката е в тяхното поле“, заяви още т