Сряда, 20 Oct 2021
    
Бизнес

МЗХ: Трябват квоти за вноса на овче месо от Нова Зеландия

  13.10.2021 11:35  
МЗХ: Трябват квоти за вноса на овче месо от Нова Зеландия

Квота за предстоящ  внос на овче месо от Нова Зеландия, са обсъждали нашия зам. министър на Земеделието, храните и горите – Георги Събев, на среща с посланника на островната държава Нейно превъзходителство Даяна Риак. Посланникът на островната страна е обещала да съдейства на наши производители на етерични масла от България да продават в Нова Зеландия

На срещата зам. министър Събев е повдигнал въпроса, че вносът на овче месо от Нова Зеландия не трябва да е за сметка на европейските производители.

На работната среща Георги Събев е отбелязал, че страната ни подкрепя диалога и сътрудничеството между ЕС и Нова Зеландия и приветства напредъка в търговските преговори по между им, което ще подобри двустранните търговски отношения.

Но въпреки това България е притеснена, дали квотата за безмитен внос няма да окаже влияние на българските овцевъди. Министърът е подчертал, че това е  чувствителен и важен сектор, защото създава поминък в необлагодетелствани, планински и отдалечени райони в нашата страна. 

„ Нова Зеландия има утвърдени традиции в овцевъдството и производството на вълна и това е опит, от който България може да получи полезна информация“, е заявил зам. Министъра.

На срещата е обсъждан въпросът, относно потенциалния пазар на български етерични масла в Нова Зеландия. Зам. Министърът е  информирал своята колежка, че българските розопроизводители търсят възможности за разширяване на външните пазари за реализация на продукцията си и именно Нова Зеландия има голям потенциал за износ на родно розово масло. Георги Събев е отбелязал, че към момента търговията със селскостопански стоки между двете страни е сравнително слабо развита, като обикновено вносът от тихоокеанската държава надхвърля българския износ. Към момента страната ни изнася млечни продукти и маслодайни култури. 

Той е обяснил на новозеландския посланник, че усилията на правителството, и в частност на министерството, през следващите години ще бъдат насочени към развитие и укрепване на аграрния отрасъл като конкурентоспособен и пазарно ориентиран.

Тема на дискусията е била и стратегията „От фермата до трапезата“. Събеседницитеса коментирали, че земеделските стопани и в двете страни се сблъсквали с едни и същи предизвикателства в работата си. Н. Пр. Даяна Риак, е  благодарила  за проведената среща и ползотворната дискусия, като е посочила, че това е една от първите й срещи като посланик. Тя е обещала, че ще съдейства за провеждане на технически разговори и обмяна на опит в областта на животновъдството и производството и търговия с вълна. Относно етерични масла Н. Пр. Риак обяснила, че в Нова Зеландия става все по-популярно търсенето на натурална козметика и ще подкрепи възможностите за насърчаване на вноса на българско розово масло.


 


Анкета

Мнения

Мнения
Любен Дилов-син: И аз мога да направя 50 лицеви опори, не съм впечатлен от този военен героизъм
  18.10.2021 15:36      

„И аз мога да направя 50 лицеви опори, независимо че пуша по три кутии цигари на ден. Не съ