Понеделник, 10 Яну 2022
    
Айтос Карнобат

Увеличиха ковид-леглата в Карнобат, в Айтос нямат персонал за повече

  11.10.2021 16:49  
Увеличиха ковид-леглата в Карнобат, в Айтос нямат персонал за повече

Ина ПЕТРОВА

От 20 на 25 са увеличени от вчера ковид-леглата в болницата в Карнобат. Тази седмица заболяемостта в общината се повиши. Сред заразените са много ученици и учители. Въпреки това, към петък заетите легла в здравното заведение са 15.

„Леглата се повишават съобразно обстановката в цялата област, защото при нас не се лекуват само от Карнобат, а и от областта. Уведомихме Здравната каса, за да може да промени леглата в системата. Действително в момента в Карнобат има повишена заболяемост, особено сред учениците. Моите впечатления са, че те боледуват леко, вкъщи“, коментира управителят д-р Николай Колибаров. Той допълва, че все пак контактът им с други лица води до заболяване в приятелската им среда или в семейството.

Заради високия брой заразени и карантирани ученици и учители от понеделник част от възпитаниците на двете средни училища в града минават на онлайн часове.

По думите на лекаря в момента настанените в болницата пациенти са предимно възрастни, като голяма част не са ваксинирани. На кислород е само една възрастна жена. Вчера е настанена и заболяла медицинска сестра.

За разлика от Карнобат, в съседната община Айтос не могат да разкрият допълнителни ковид-легла. Общинската болница там разполага с 16, като всички са заети.

„Няма достатъчно персонал и това важи не само за нашата болница. Компенсираме с много извънреден труд. В отделението имаме шест пълни бройки, като четири са на пълен щат, останалите са на втори трудов договор или командировани от други отделения. Не знам докога ще издържим“, споделя управителят д-р Паруш Парушев.

И в айтоската болница са настанени предимно неваксинирани пациенти. „Много малка част са ваксинирани с двете дози. Като цяло по-леко протича заболяването, но щом хората са настанени в болница, значи са най-малкото средно тежки“, допълва лекарят.

По данни на РЗИ около 230 души с коронавирус се лекуват в здравни заведения в областта.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Кунчев: Очевидно е, че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна
  10.10.2021 08:40      

Ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се ходи, заяви главният държав