Събота, 08 Яну 2022
    
Общество

35 000 медицински сестри не достигат в България

  09.10.2021 10:23  
35 000 медицински сестри не достигат в България

От Националния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи отправиха апел към бъдещите народни представители във време на засилващи се трудности и изпитания, че очакват спешни мерки за предоляване на кадровия недостиг в здравеопазването, предаде БНР.

Необходими са национално съгласие и решителни действия за преодоляване на критичния недостиг на медицински сестри, акушерки, фелдшери, лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти.

Изискват се неотложни и незабавни промени в организацията на работа, условията на труд и размера на трудовите възнаграждения. От бъдещия парламент те очакват:

1. Приемане на Национална стратегия за развитието на здравните грижи в Република България с конкретни срокове, финансово обезпечаване и отговорни институции.

2. Осигуряване на начална работна заплата за специалистите по здравни грижи в размер на три минимални работни заплати.

3. Приемане на стандарти за всяка от специалностите в направление „Здравни грижи“, които да включват необходимия брой медицински специалисти спрямо броя на пациентите, както и спрямо броя на децата и учениците в детските ясли, детските градини и училищата.

4. Диференцирано заплащане на труда, съобразно придобитата квалификация.

5. Задължително, обезпечено от работодателите и държавата, продължаващо обучение и гаранции за кариерно развитие в професията.

От организацията заявяват, че повече от 15000 медицински специалисти за заразени с COVID-19, много колеги напускат системата и няма кой да ги замести.

И още данни от БАПЗГ: В България работят около 23 000 медицински сестри, а на здравната ни система са нужни поне още 35 000. Акушерките у нас са около 4000, а са нужни поне още толкова. Не достигат фелдшери/лекарски асистенти в екипите на спешните звена, в региони със затруднен достъп до медицинска помощ и здравни грижи. Системата на здравеопазване работи с недостатъчен брой медицински и рентгенови лаборанти, а броят на рехабилитаторите е крайно недостатъчен за възстановяване на пациентите след етапа на активно лечение.





 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Бургаският кардиолог д-р Ралица Чавдарова:  Хора над 35-40 години трябва да провеждат профилактични прегледи за сърце
  09.10.2021 13:01      

Артериалната хипертония е „тихият убиец“ Интервю на Янчо НИК