Вторник, 28 Дек 2021
    
Бизнес

Синдикати: Европа ни натиска за ТЕЦ „Марица – изток“- очаква ни тежка криза с тока и водата

  29.09.2021 16:44  
Синдикати: Европа ни натиска за ТЕЦ „Марица – изток“- очаква ни тежка криза с тока и водата

Единствено ВиК - Бургас и „Софийска вода“ няма да бъдат засегнати

 

Янчо НИКОЛОВ

 

Лидерите на КТ „Подкрепа“ инж. Димитър Манолов – президент и Иван Костадинов – председател на регионалната структура на КТ „Подкрепа”- Бургас, се събраха на спешна среща, на която да обсъдят кризата в електроснабдяването и драстичното поскъпване на електроенергията в страната.

Двамата лидери поставиха на дневен ред въпроса за настояването на Европейския съюз за прекратяване производството на електроенергия, чрез използване на въглища.

Това според инженер Димитър Манолов ще доведе до чудовищна криза в електроснабдяването, което ще се отрази не само на крайния потребител, но ще засегне индустрията и  водоснабдителните предприятия.

Лидерът на КТ „Подкрепа“ подчерта, че най-притеснителният проблем е около увеличението цените на тока. Самото производство на електроенергия е с ключова роля в този проблем. Най-силно ще го усетят водоснабдителните предприятия, което ще доведе до верижна реакция – повишавайки цената на водата.

„Две предприятия не са застрашени поради стратегическото си разположение и независещи толкова от електроснабдяването. Това са ВиК – Бургас  и Софийска вода“, сподели Манолов. За сметка на това други над 50 са застрашени от кризата.

Причината за това бил натискът на Европейския съюз за производството на електроенергия на база въглищни ресурси, твърди синдикалистът. Основен производител на електроенергия, който покрива над 50% от енергоснабдяването, чрез използване на въглища е комплекс „Марица – изток“ край Стара Загора.

„Знаете, че високите цени се дължат на увеличено потребление. В ТЕЦ „Марица -изток“се произвежда най-евтината електроенергия. В комплекса има 4 ТЕЦ-а, които работят, използвайки въгледобив. Цените на които въгледобивната компания мини „Марица -изток“ продава своите въглища на тецове „Ей и Ес – Брикол“,  „Контур Глобул“, „Марица- изток 1“ и  „Марица- изток 3“ са 4 пъти по-ниски от тези на борсата.

В самите топлоелектрически централи са ангажирани да работят 14 хиляди души, а общата численост на работната ръка, изхранваща се покрай целия комплекс, наброява 138 хиляди души.

„Освен тока, се очертава и чудовищна обреченост на глад и мизерия на тези семейства. Да не говорим какви ще са последствията за зависещите от комплекса предприятия в страната, водоснабдяването. Просто една каскадна кризисна ситуация“, заявява Димитър Манолов.

Към момента КТ „Подкрепа“ е организирала подписка в градовете Сливен, Стара Загора, Хасково и Ямбол. В нея се включват хиляди хора, които се противопоставят спрямо действията срещи комплекс „Марица- изток“. Има предложение да се организира митинг шествие в столицата, където тази подписка да се връчи официално на държавните институции.

Двамата синдикалисти възнамеряват да се срещнат с кмета на Бургас Димитър Николов. „С него винаги сме имали добри диалогични отношения. Да видим ще го кандидатират ли за президент, няма ли“, обясни Манолов.

За бюджета, който беше приет за следващата година, президентът на КТ „Подкрепа“ заяви:

„1/12 от тазгодишния бюджет за следващата година - няма да стигне за нищо. Не искам да съм на мястото на тези, които го приеха. Да видим как ще осигурят пари и от къде. Здравият разум е в сериозен дефицит. Разни партии, протестъри и какви ли не си играят на наши и ваши. Вихри се управленски модел, при който няма ясно оформено разумно политическо мислене и единение. Служебно правителство ще пише бюджет. Глупости! Бюджетът е върховна еманация на политиката“. Фактът е абсурден, защото един бюджет определя политиката дали е лява, или дясна. Посоката, посоката е важна.

За наближаващите избори и стратегията на КТ „Подкрепа“ Манолов е повече от категоричен:

„Приключихме с ангажимента да вземаме страна в каквито и да е избори. Дойде ни акъла в главите“.

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Водолаз: Шефът на Морска администрация ще отнесе вината за кризата, макар да не е виновен
  29.09.2021 15:39      

Трябва ни политика за морско спасяване, заяви Михаил Заимов