Вторник, 28 Дек 2021
    
Бургас Спорт

За златото от Токио: 20 хиляди лева за Стефани и 20 хиляди за родния й клуб

  28.09.2021 14:25  
За златото от Токио: 20 хиляди лева за Стефани и 20 хиляди за родния й клуб

Георги РУСИНОВ

 

По 20 000 лева ще получат като награда златното ни момиче Стефани Кирякова и родният й клуб по художествена гимнастика „Черноморец“. Това реши току що Общински съвет – Бургас. Предложението е на кмета на Община Бургас Димитър Николов.

Стефани Кирякова e родена на 5 януари 2001 година в град Бургас. Тя е откритие на бургаския клуб по художествена гимнастика „Черноморец“ и лично на настоящата председателка на клуба Ани Бошева. На шестгодишна възраст започва да тренира под ръководството на Бошева, а впоследствие подготовката й поема треньорката от клуба Мария Калангерова. Стефани Кирякова е възпитаничка на Спортното училище „Юрий Гагарин“ – Бургас. Състезателката е световна шампионка по художествена гимнастика от 2018 година и двукратна европейска шампионка от 2018 и 2021 година с Националния ансамбъл по художествена гимнастика.

Като гимнастичка на СКХГ „Черноморец“- Бургас става многократна шампионка и медалистка от държавни първенства и международни турнири в различните възрастови групи като индивидуална състезателка. От 2016 година е на централизирана подготовка с националния отбор по художествена гимнастика – ансамбли. Именно в този период постига и грандиозни успехи, стигнали своя връх с титлата й на Олимпийска шампионка в Токио.

„Имайки предвид големия потенциал и принос за развитието на спорта на Стефани Кирякова и СКХГ „Черноморец“- Бургас и във връзка с чл. 6 от Закона за физическото възпитание и спорта, предлагам Община Бургас да предостави парични награди в размер на 20 000 лв. на състезателката за вдъхновяващото й спортно постижение и 20 000 лв. на клуба, в който се е изградила като шампионка“, аргументира се в докладната записка кметът Димитър Николов.

Председателят на Общински съвет – Бургас проф. Севдалина Турманова припомни и че вървят процедурите по събиране на подписи за предложението Стефани Кирякова да бъде обявена за почетен гражданин на Бургас.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Водолаз: Шефът на Морска администрация ще отнесе вината за кризата, макар да не е виновен
  29.09.2021 15:39      

Трябва ни политика за морско спасяване, заяви Михаил Заимов