Понеделник, 29 Nov 2021
    
Айтос

ОбС-Айтос: Забранителният знак в посока Руен е излишен

  29.09.2021 16:42  
ОбС-Айтос: Забранителният знак в посока Руен е излишен

Пътни експерти пристигат утре в града за проверка на „пътя на смъртта“

 

Кметът на Община Айтос Васил Едрев покани представители на Инициативния комитет, който организира протестите срещу тежките ПТП-та на опасния участък от републикански път ІІІ-208, за да ги запознае с предписанията на Областната комисия, която инспектира пътя на 23 септември т.г. Ще припомним, че комисията с представители на ОДМВР - Бургас, Държавната агенция „Безопасност на движението“ и Областното пътно управление - Бургас обследва опасния участък от пътя Айтос-Руен-Провадия, с цел да търси варианти за контролиране на скоростта и товара на тежките камиони, както и за изграждане на обходен път на Айтос.

Представителите на ИК на протестиращите дадоха положителна оценка за част от мерките, други определиха като недостатъчно неефективни, за да гарантират безопасността на пътя. На срещата присъства и Началникът на РУ - Айтос Антон Тонев, който запозна присъстващите с мерките, предприети от полицията.

От името на ИК, Галина Димитрова представи предложения, които да гарантират по-голямата сигурност на пътя. Северен обходен път скоро няма да има, затова протестиращите предложиха кръгово движение до Асфалтова база и преди Мастерхаус, легнали полицаи преди пешеходните пътеки по ул. "Хаджи Димитър" и светофар до автогарата.

Айтозлии с активна гражданска позиция, кметът и началникът на полицията се обединиха около идеята, независими експерти по пътна сигурност на 30 септември т.г. да преценят, кое от тези предложения е възможно и изпълнимо според нормативната уредба. Целта е предложенията да бъдат изпратени до всички ведомства и служби, които пряко отговарят за републиканската пътна мрежа.

В кметския кабинет беше обсъждена и забраната на АПИ от 27 септември т.г. за преминаване на тежкотоварни автомобили над 12 тона по ул. "Хаджи Димитър", която от два дни създава сериозни проблеми в града. На Колелото и на КПП Руен има знаци, които забраняват придвижването на тежките автомобили нагоре и надолу по ул. "Хаджи Димитър". Стигна се до патовата ситуация, товарните автомобили да не могат да излязат от града. Автомобилите, които идват да зареждат магазините пък не могат да влязат. Забранителните табели станаха проблемни и за бензиностанциите, за бетоновозите,  за автобусните превози и т.н.. С писмо до Областно пътно управление - Бургас, кметът поиска да се направи възможното - забранителните знаци да са само за транзитно преминаващите тежкотоварни автомобили.

Проблемът беше дискутиран и на редовното заседание на Общинския съвет днес. Съветници смятат, че няма нужда забраната за камиони над 12 тона да важи в посока нагоре към Руен, тъй като проблемът е единствено към Колелото заради опасния наклон. Мнозинството беше на мнение, забраната да важи само за тразнитно преминаващите, а не за доставчиците.


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Мнения
Кирил Петков след преговорите за кабинет: Няма тема, по която да не сме се разбрали
  28.11.2021 11:06      

Няма тема, по която да не е постигнато огромно съгласие, обобщи лидерът на „Продължаваме пр