Петък, 24 Дек 2021
    
Крими

Потвърдиха присъдата на инспектор от ИАРА за подкуп

  24.09.2021 15:19  
Потвърдиха присъдата на инспектор от ИАРА за подкуп

Апелативен съд – Бургас потвърди присъдата за подкуп на Янчо Г., служител в ИАРА. Подсъдимият е признат за виновен в това, че в периода юли – септември 2019 г. в гр. Бургас, в условията на продължавано престъпление, като длъжностно лице - специалист по „Рибарство и контрол“ в отдел „Рибарство и контрол - Южна България“ -  град Пловдив към ГД „РИ“ в ИАРА, приел дарове от две лица - парични суми в общ размер от 850 лева, които не му се следвали, загдето не извършил действие по служба.

Парите са били, защото не съставил акт за установяване на административно нарушение за извършване на стопански риболов без разрешително и не иззел и не задържал лодката, която послужила за извършването на нарушението. При другите две деяния приетият дар е бил,  за да не осъществи проверовъчните си и контролните си функции и правомощия спрямо друг нарушител, извършвал риболов в нарушение на ЗРА и за да му предоставя информация, придобита в качеството му на служител на ИАРА, за това къде и кога ще бъдат извършвани или не проверки от служителите на агенцията.

Първата инстанция е наложила на Янчо Г. наказание „лишаване от свобода“ в размер на 3 години, което е отложено за изпитателен срок от 5 години и наказание „глоба“ в размер на 4 000 лв. Подсъдимият е лишен от правото да заема държавна и обществена длъжност в областта на рибарството и аквакултурите и да упражнява професия или дейност в същата област за срок от 4 години. 

Прокуратурата е протестирала първоинстанционния съдебен акт. Присъдата е обжалвана пред въззивната инстанция и от подсъдимия.

След направена цялостна проверка на присъдата, независимо от посочените от страните основания, Бургаският апелативен съд е намерил подадените въззивен протест и жалба за неоснователни. 

В решението си апелативните съдии отбелязват, че „и трите деяния са извършени виновно, при форма на вината пряк умисъл, както правилно е приел окръжния съд“. Подсъдимият е съзнавал длъжностното си качество, знаел е задълженията, функциите и правомощията си на проверяващ и контролен орган, знаел е, че не трябва да разпространява служебна информация за извършване на проверки на лицата, които са обект на такива проверки. Напълно е съзнавал, че за изпълнението, както и за неизпълнението на тези му функции, не му се следва да получава други облаги освен трудовото си възнаграждение, особено пък пари от проверявани лица и нарушители на правилата за риболов. Искал е да приеме парите, за да се обогати неправомерно, се посочва в акта на въззивния състав.

Според апелативните съдии присъдата е обоснована и правилна. Въззивната инстанция не е намерила основания да отмени или измени акта на Окръжния съд в гр. Бургас, поради което го е потвърдила.

Решението на Апелативен съд – Бургас може да бъде обжалвано пред ВКС на Република България в 15 дневен срок от съобщаването му на страните.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Шефът на ГДБОП: Изваждането на фалшиво ТЕЛК решение струва между 1000 и 1200 лв.
  19.09.2021 09:43      

Имало и фрапиращи случаи, при които лицето дори не ходело на прегледи Между 1000 и 1200 л