Понеделник, 27 Дек 2021
    
Айтос Общество

Учители и ученици от Механото с призив: „Дайте шанс на Октай“

  17.09.2021 17:11  
Учители и ученици от Механото с призив: „Дайте шанс на Октай“

Съученици на ранения при зверската катастрофа в Айтос  17 годишен Октай, водят близки, приятели  и познати в центъра по кръводаряване

Янчо НИКОЛОВ

За пострадалия свой съученик, децата научили на 15 септември. Самото училищно ръководство е било информирано един ден преди началото на учебната година. Обадила се пиарката на болницата Юлия Шаповалова. Тя съобщила страшната новина. „Попаднахме в една никаква ситуация. Трябваше да балансираме и импровизираме в движение. Хем да се спазва празничното настроение, хем да не се прекалява и да наблюдаваме съучениците му,“споделя заместник директорката на гимназията Румяна Георгиева.

Октай е в четвърти курс по специалността „Eлектрообзавеждане на производството.“ Момчето е с опасност за живота и кома, след тежка катастрофа между претоварен със зърно камион и лек автомобил, при която загинаха още трима души, сред тях две деца. Досега е минала само една от многото животоспасяващи  операции, които предстоят на  младежа. Съучениците на Октай не са паднали духом, след тежката новина. Много бързо са се организирали, като са започнали да водят свои близки, роднини, приятели в центъра по кръводаряване. Ученикът се нуждае от преливане на много кръв, а призива на училищното ръководство и всички ученици на гимназията е, да се помогне един млад живот да бъде спасен и да постигне своите мечти. Много младежи от 12 клас вече са дарили кръв за ранения.

„Останалите не могат да го направят, защото едно от изискванията е да си пълнолетен. Но те правят всичко възможно да му помогнат,“казва директорката.

Класният ръководител на момчето Светлозар Люцканов, е в непрестанен контакт със семейството му. Към настоящия момент се знае, че опасността за живота на Октай не е преминала.

Зам. директорът Румяна Георгиева е категорична, че когато става въпрос за  живота на който и да е ученик от тяхното училище, какъв е бил, какви оценки е имал, забележки или награди, не са най-важното и показателно нещо.

„Ако това, че е имал забележки и двойки, ще откаже 20  човека да не идат и да дарят кръв. А това, че има шестици и е кротък ще заведе други 20 човека да му помогнат – не ни прави хора. Тук изграждаме хора с ценностна система, а след това специалисти. Спасяването на човешки живот е добродетел. Всички хора би трябвало да го чувстват така. Всеки човек с достойнство и мнение за себе си, че е стойностен“, вълнува се Георгиева.

Жената е уверена, че психологическото сътресение върху съучениците на раненото момче не са толкова тежки поради факта, че случаят е в първия ден от учебната година. Лятната ваканция, по- дългата раздяла на съучениците един от друг, е изиграло важен фактор.

Въпреки всичко педагогическият съветник Мария Бедрова, вече работи с класа. Тя е провела няколко непринудени беседи за да установи, къде са по- уязвимите места. Ръководството на гимназията е уверило майката на пострадалия, че винаги могат да разчита на неговата помощ.  Училищната управа поддържа непрекъсната връзка с кръвния център. Поддържат връзка с него и съучениците на Октай.

Директорката Румяна Георгиева е категорична:

„Не сме допуснали масова психоза. Няма и да го допуснем. Не сме максималисти, но най важен е крайният резултат, а ние вярваме че ще е в полза на Октай. Забранила съм да се говори за детето в минало време. Няма такова нещо.“

От класа на пострадалото момче призовават гражданите: „Дарете кръв за нашият съученик, Спасете един живот. Дайте шанс един млад човек да реализира себе си и своите мечти.“

„Устремени към бъдещето“ гласи надпис във фоайето на Гимназията по механоелектротехника и електроника.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 Млад мъж, спасен в Ковид-реанимацията на УМБАЛ Бургас: подценявах опасността
  28.09.2021 11:08      

Пореден успех в лечението на пациенти с Ковид-19 отбеляза реанимацията на УМБАЛ Бургас. Мл