Понеделник, 13 Дек 2021
    
Бургас Любопитно

Посрещнаха с празнична литургия иконата с мощите на великия св. Ефрем – Светкавицата в кв. Банево.

  13.09.2021 09:24  
 Посрещнаха с празнична литургия иконата с мощите на великия св. Ефрем – Светкавицата в кв. Банево.

С празнична литургия и песнопения, жителите на кв. Банево посрещнага мощите на св. Ефрем Чудотворец, наречен още Светкавицата в местния църковен храм „Света Троица“

Иконата на светията в която се намират част от мощите му, пристигат от Гръцката света обител „Благовещение на Сета Богородица,“ по молба и с благословията на  сливенския митрополит Йоаникий, и по специална  покана на отец Серафим – свещеник на  храма „Света Троица“

Стотици вярващи се стекоха на голямото събитие в търсене на утеха, изцеление и успехи,прекланяйкисе пред чудодейната реликва.

„Голям духовен празник за всички бургазлии е днешният ден. Молитвите на светии, като Сети Ефрем, са преисващ огън за нашите сърца,“обяви отец Серафим, поставяйки иконата в центъра на храма.

Сред присъстващите беше и журналистът – писател Ангел Бончев, автор на книги за светия великомъченик и режисьор на филм за живота и чудесата на праведника.

„Вярата на човек е много слаба. Затова Бог е избрал светии, като великомъченик Ефрем – Светкавицата, за да я усилват с чудесата си и примери за благочестив живот.

Да наши дни достигат чудотворни икони на  богоизбрани праведници, техните мощи, които продължават да извършват чудеса. А сега, в тези тежки времена те са необходими за хората, та  да не изпаднат духом,“сподели Ангел Бончев на официалната церемония.

Свети Ефрем е роден на 14 септември  1384 година в град Трикали – област Тесалия.

В тежките времена на османското нашествие и последвалите го кръвопролития, сетия отец служи в Ставропигиалния мъжки манастир „Благовещение,“ сгушен в полите на планината Амомон,близо до днешния град Неа Макри.

Той бил пример за вяра, смирение и скромност. До края на живота си служи в строга дисциплина и послушаниепред Бога. Бил изключително взискателен относно църковното служение.  През1424 година турците нападат манастира търсейки злато и пари.След грабежа изклали всички монаси. Светията оцелява,защото в това време се молил в пещера, близо до манастира. След като погребва своите избити събратя- монаси, той се преселва в пещерата за постоянно.

Но в денят на неговия 41 рожден ден, на 14 септември 1425 година,турците пак се връщат. Те откриват монаха  и започват да го измъчват да каже къде са съкровищата на манастира, които първия път не открили.

Св. Ефрем бил подложен на нечувани мъчения. Грабителите го накарали да се отрече от вярата си. Нещо което той не сторил, чъпреки нечовешкия тормоз на който бил подложен 8 поредни месеца.

Мъчителите му го обесили на черница с главата надолу, оскубали му брадата и забили нажежени железа в корема му.. Това се случило на 5 май 1426 година. Приел мъченическа смърт в името на вярата, бил удостоен от Бог за великомъченик.

Неговите мощи имат дарбата да лекуват тежки заболявания включително бездетие.

А заради силната му вяра към Създателя, е удостоен с правото чудесата които извършва да се случват изключително бързо.  Затова е наричан от вярващите  - Светкавицата.

По молба на сливенския митрополит към своите гръцки колеги – чудодейните мощи са изпратени в България.

Отец Серафим по чиято покана светинята пристигна в бургаския кв. Банево заяви:

„Бог открива точно този светец в тежки времена, и за тежки времена.

Сега във време на коварна  епидемия, каквато е Корона вируса, нашият Отец ни изпраща Свети Ефрем,за да намерят хората спасение в негово лице.

В последно време се наблюдава тенденцията все повече млади хора, да търсят упование във вярата.

Тук в кв. Банево, а и като цяло в Бургас има голямо духовно поле.

Полагането на духовен труд, към който се стремим да насочим хората, ще доведе до големи духовни плодове.Хора от цялата страна заявиха желание да посетят Бургас и да се докоснат до светинята, но за жалост тя ще е тук само един ден.“

Отецът сподели, че следващата спирка на Светията ще бъде Старозагорската епархия.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Любопитно Мнения
За хляба с любов, за истинския му вкус и Деница
  12.09.2021 16:42      

Соня КЕХЛИБАРЕВА Много от нас си спомнят времето, когато хлябът се печеше във