Сряда, 08 Дек 2021
    
Созопол

Първи фестивал на гостоприемството на Созопол “Созополска наслада- царство на смокиновото сладко и дъмгата“

  09.09.2021 14:50  
Първи фестивал на гостоприемството на Созопол “Созополска наслада- царство на смокиновото сладко и дъмгата“

 

10 - 12 СЕПТЕМВРИ 2021 Г.

Събитието се организира в изпълнение на Дейност 7 по проект СВ005.2.23.004 „Созопол и Одрин – обединени за култура и туризъм“. Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма  Interreg IPA CBC България – Турция 2014-2020.

В края на лятото, Созопол се е сгушил в прегръдката на смокините. Смолистият им аромат се смесва с морския и се разнася един неповторим парфюм. Те са навсякъде – в малките дворчета, изникнали сякаш от зидовете на къщите, по пътечките към плажовете, надвиснали над скалите в морето, скрили с листата си някои параклиси, по каменните улички.

Ако смокинята е кралят, то дамгата е неговата красива кралица. Но, какво е дамгата? Десертът е уникален и историята му се пренася още от времето на византийските императори, преминава през турското владичество, а през Възраждането се превръща в церемониален за всеки голям празник, кръщене, сватба и става израз на почит и признателност към този, на когото е поднесен.

Днес този старинен сладкиш, хрупкав и напудрен със сладост, нежен като бяла снежинка може да се опита единствено в  Созопол. Рецептата се пази и предава от майка на дъщеря или от свекърва на снаха. Малко са домовете, в които се пазят специалните формички, от които идва името на сладкиша – печат, белег, дамга. Той е нещо като реликва от стари времена, спомен, който се пробужда в нежния вкус на созополските дамги.

Ако за Вас времето е подходящо да посетите града, за да се насладите на есенното спокойствие на морето, да опитате нашите дамги и сладкиши със смокини, да посетите нашите гостоприемни обекти – ЗАПОВЯДАЙТЕ в Созопол.

Каним Ви да посетите музеите в града – нашите гостоприемници:

Археологически музей -  гр. Созопол, пл. „Хан Крум“ № 3
Етнографски музей – гр. Созопол, ул. „Кирил и Методий“ № 34       
Художествена галерия – гр. Созопол, ул. „Кирил и Методий“ 63
Етнографска сбирка „Сватбата“ – гр. Созопол, пл. „Хан Крум“ № 3  
Център по занаяти – гр. Созопол, ул. „Божидар Димитров“ № 1

Регистрирайте се  като посетител на фестивала и получете своя отличителен знак „бандана“.

Нашите специални подаръци, сувенири и изненади можете да получите в обект „Център по занаяти“ на Общински културен институт „Музеен център“ гр. Созопол.

ГОСТОПРИЕМЕН СОЗОПОЛ е един от най-старите градове на Европа, защото тук традициите са живи!

ВАЖНО: Събитието се провежда в съответствие с изискванията на Заповед РД-01-748 / 02.09.2021 г. на Министъра на здравеопазването. Предпазни маски и дезинфектанти са осигурени за всички гости. Посещението в обектите Гостоприемници се организира като се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м., при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от посетителите и персонала.

 

Молим всички гости, да спазват изискванията за дезинфекция и дистанция.

От Общински културен институт „Музеен център“ гр. Созопол

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Димитър Николов: Единството на цялото българско общество се превръща в мощна сила, която не може да бъде сломена
  06.09.2021 09:52      

Кметът на Община Бургса Димитър Николов честити празника на бургазлии. Във Фейсбук профила си той