Четвъртък, 09 Дек 2021
    
Общество

Българи от чужбина създадоха детски кът в УМБАЛ Бургас

  08.09.2021 09:44  
Българи от чужбина създадоха детски кът в УМБАЛ Бургас

Българи от чужбина превърнаха в реалност дългогодишна идея на персонала на Второ детко отделение на УМБАЛ Бургас – малките пациенти да имат място за игра. Фондация „Ангели за България“ оборудва детски кът, който вече се ползва от настанените в отделението деца. Ремонтът и настилката в помещението са дело на болницата, а фондацията закупи мебелите, играчките и книжките.

„Детският кът е създаден за по-малко от месец, ние сме много щастливи, че вече го има, защото майките знаят колко е трудно да създадеш занимание за детето в рамките на болничната стая и колко натоварващ може да бъде този престой и за майката, и за детето. Сега всички деца, чието състояние позволява, могат да играят в този специален кът и се надяваме престоят им тук да минава по-леко“, сподели началникът на отделението д-р Хрипсиме Каспарян. Тя добави, че комуникацията с дарителите е била много лесна и бърза. Стаята се ползва по график според спецификата на заболяванията при децата, за да не се смесват пациенти с различни диагнози.

Фондация „Ангели за България“ е създадена от българи, които живеят във Великобритания, но каузите й подкрепят сънародници от всички краища на света. Голяма част от дарителите, които са пожелали да помогнат на бургаската болница, са родом от Бургас. Кампанията за построяване на детски кътове в педиатричните отделения на държавните болници в България тече почти година. До момента са оборудвани 20 детски къта, като всеки месец се създават два нови. Целта е да се обхванат всички детски отделения в страната.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Димитър Николов: Единството на цялото българско общество се превръща в мощна сила, която не може да бъде сломена
  06.09.2021 09:52      

Кметът на Община Бургса Димитър Николов честити празника на бургазлии. Във Фейсбук профила си той