Сряда, 08 Дек 2021
    
Любопитно

Почитаме Малка Богородица

  08.09.2021 08:57  
Почитаме Малка Богородица

Почитаме Божията майка като пазителка на християнското семейство, покровителка на родилки и деца, пазеща мира на земята

Рождеството на Пресвета Богородица празнува църквата на 8 септември. Този ден е един от 12-те най-големи християнски празници и известен в българската народна традиция като Малка Богородица.

Родителите на Светата дева - праведните Йоаким и Ана, били щедри и милостиви, но бездетни хора от Назарет. Погълнат от скръб, Йоаким отива в пустинята, където прекарва в строг пост и молитва 40 дни. Ана също се моли горещо на Бога да я дари с рожба. Господ Бог чува молбите им. Пред Света Ана се явява ангел, който й казва, че ще роди благословена дъщеря на име Мария, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Света Ана дава обет, че ще обрече детето си на Бога.

Когато малката Мария навършила три години, родителите й я завели в Ерусалимския храм, а тя сама изкачила стръмните стълби, за да стигне до него. Йоаким и Анна изпълнили обещанието си да предадат своята единствена рожба в служба на Бога. Бъдещата майка на Спасителя останала за постоянно в храма, където по това време живеели в отделни малки килии мъже, жени, девици, посветили себе си изцяло на Бога и водещи чист, благочестив живот. Те били предобраз на бъдещите християнски монаси и монахини. Оттогава до днес на всяко богослужение православната църква прославя пресветата Дева Мария, удостоена да бъде майка на Господ Иисус Христос. Споменават се с благословение и нейните родители Йоаким и Ана като богоотци, като праотци на Бога, явил се в човешка плът за спасението на цялото човечество.
Ортодоксалната църква почита Божията майка като пазителка на християнското семейство, покровителка на родилки и деца, пазеща мира на земята.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Димитър Николов: Единството на цялото българско общество се превръща в мощна сила, която не може да бъде сломена
  06.09.2021 09:52      

Кметът на Община Бургса Димитър Николов честити празника на бургазлии. Във Фейсбук профила си той