Неделя, 26 Дек 2021
    
Средец

Средец грейва с интелигентни лампи по норвежки проект

  31.08.2021 15:50  
 Средец грейва с интелигентни лампи по норвежки проект

Общината ще икономисва 50% средства за улично осветление

Силвия ШАТЪРОВА

Осветлението на Средец ще бъде подменено с ново, модерно и енергоспестяващо по норвежки проект и финансирано от Европейския съюз. Проектът е за 12 месеца и е на стойност 510 622 лева. Договорът бе подписан на 2 март тази година по норвежката програма, като от страна на държавата той бе парафиран от тогавашния зам.-министър на енергетиката  Жечо Станков.

В Средец вече е норвежкият екип, който консултира общината и фирмата изпълнител.

Общината няма финансово участие, средствата са 100 % от Европейския съюз, ние заделяме средства, ако се наложи някъде подмяна на кабел за места, които не са били осветени досега, заяви кметът на общината инж. Иван Жабов.

След като новото осветление заработи, общината ще икономисва до 50% от парите по това перо в общинския бюджет и може да ги пренасочи за социални дейности, здравеопазване, образование.  До този момент разходите на местната администрация за улично осветление са около 140 000 лева на година, от март по прогнозни данни  тя ще икономисва близо 74 000 лева.

„Проектът предвижда да се подменят 1070 лампи с нови осветителни LED-диодни осветителни тела, които са с модерен дизайн, с понижена загуба на еленергия и повишен светлинен добив, спрямо категорията на улиците. На сега съществуващите стълбове ще бъдат монтирани нови лампи, които са предвидени за пешеходни зони или зони с движение на ниски скорости. Новото осветление ще се управлява дистанционно“, допълни още кметът.

Наполовина ще е разходът на енергия, както и вредните емисии.

Има много работа тук, заяви Петър Кристиансен- представител на партньора по проекта от Норвегия. Той е е главен мениджър на норвежката фирма, която е една от големите енергийни компании, собственост на община Осло. По думите му подобен проект е правен в четири норвежки общини.
Най-ценното на този вид осветление е, че осветлението е интелигентно и може да регулира своята сила според часа в денонощието - да отслабва в малките часове на нощта и да се засилва сутрин или надвечер.

Една от основните пътни артерии, която ще грейне с новите лампи, е  изходният път за Ямбол, който повече от 20 години тъне в пълен мрак. Освен това там е наситено с животновъдни ферми. Често пъти техника и животни излизат в тъмнината и са  предпоставка за произшествия.

След края на проекта общината има готовност да поддържа новото осветление, като кметът апелира то да се пази от местната общност и да не е е предмет на вандализъм.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Рунд пореден за парламент, кой ще донесе промяната
  27.09.2021 09:18      

Силвия ШАТЪРОВА Рунд пореден за парламент на 14 ноември, уморен ли е народът от избори, п