Вторник, 30 Nov 2021
    
Култура Созопол

„Софийски солисти“ с голямата награда на „Аполония“

  31.08.2021 13:36  
„Софийски солисти“ с голямата награда на „Аполония“

Созопол и „Аполония“ ще бъдат в една перфектна симбиоза. „Аполония“ е събитие, което е важно не само за културния календар на Созопол, но и за този на Република България“. С тези думи кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев откри тазгодишното издание на Празниците на изкуствата.
Маргарита Димитрова - директор на фондация "Аполония" изказа благодарности на всички участници във фестивала, допълвайки, че последните две години са били много трудни и за артистите, и за публиката. "Артистите за това живеят - за да радват вас, публиката“, каза Димитрова.


За огромния си принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница, тя връчи наградата "Аполон Токсофорос" на Камерен ансамбъл "Софийски солисти", който тази година чества 60 години от своето създаване. Тя бе поднесена на диригента на ансамбъла проф. Пламен Джуров. В историята на „Софийски солисти“ има поредица турнета извън пределите на България, добре познати са в Европа, САЩ, Канада и Япония, а на официалното откриване на ‚Аполония“ те очароваха созополската публика със своите виртуозни изпълнения.
"Приемам тази награда с голяма признателност, защото сме наясно, че "Аполония" има едно качество, към което всички други фестивали трябва да се стремят и да постигнат. Това са критериите на селекционирането, на подбора. Наградите на "Аполония" досега отличиха личности, които винаги ще останат в историята на българската култура", каза проф. Пламен Джуров. Той добави, че за 60-годишната история на "Софийски солисти" не е имало период, в който три месеца да не могат да се видят с публиката. „Стискам палци това никога да не се повтаря, защото се губи основният смисъл на нашата дейност - контактът с публиката“, добави той.
Тазгодишното 37-мо поред издание на фестивала ще продължи до 6 септември, а многобройните му почитатели ще бъдат радвани от събраните на едно място обичани български изпълнители, писатели, актьори, творци. 
 


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Мнения
Борисов: Няма да има правителства, докато диктаторът Радев не бъде преизбран
  29.08.2021 13:40      

Уважаемата от мен сив кардинал Мария Капон говори за мен като диктатор. Ако имаше диктатура, щяхт