Неделя, 28 Nov 2021
    
Бизнес

Масовите сметки за доплащане на парното са до 50 лева

  30.08.2021 10:40  
Масовите сметки за доплащане на парното са до 50 лева

Има обаче и над 300 лева, рекламации се приемат до 31 август 

Ина ПЕТРОВА

Бургазлии вече се редят на касите да им върнат или доплатят пари по изравнителните сметки за парно за изминалия отоплителен сезон. Бележките са изготвени и пуснати за плащане на касите на Топлофикация, Български пощи и гишетата за плащане на битови сметки.

„На нашите каси няма струпване, абонатите, които плащат на равни месечни вносни не са много - 7-8%“, каза изпълнителният директор на дружеството инж. Христин Илиев.

По негови данни мнозинството от абонатите имат да доплащат до 50 лева. Около 51% от изравнителните сметки показват подобни суми. Тези, които дължат между 100 и 200 лева са по-малко от 10 на сто. Има обаче и абонати, които ще трябва да извадят над 300 лева, за да изравнят сметките си.

„Зависи от сумата, която са избрали да плащат през отоплителния сезон“, коментира инж. Илиев. С възстановяване на суми до 50 лева пък са около 10% от хората с изравнително засичане.

„Разликите в изравнителните сметки за отопление на клиентите се изчисляват на база на показанията на електронните разпределители и топломерите, а разходът за топла вода е на база показанията на водомерите за БГВ. Тъй като през месеците те плащат една определена твърда сума, на края на сезона, изравнявайки показанията се вижда кой е изразходил по-малко или повече от това, което е платил“, обясни инж. Илиев системата за засичане на тези данни.

Срокът за оспорване на сметките е 31 август, след което няма да се приемат рекламации. В случай, че някой не е доволен от фактурата, може да подаде заявление до търговците за дялово разпределение. Ако възражението е основателно се правят паралелни проверки, засичания и преизчисляване на сумите. 

 


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Мнения
Борисов: Няма да има правителства, докато диктаторът Радев не бъде преизбран
  29.08.2021 13:40      

Уважаемата от мен сив кардинал Мария Капон говори за мен като диктатор. Ако имаше диктатура, щяхт