Неделя, 28 Nov 2021
    
Мнения Общество

Маринела СУЛТАНОВА: Над 2800 души искат помощи за първокласници и осмокласници

  28.08.2021 14:09  
Маринела СУЛТАНОВА: Над 2800 души искат помощи за първокласници и осмокласници

Тази година няма доходен критерий, може да се кандидатства до 15 октомври, посочва главният експерт от Дирекция „Социално подпомагане“

Ина ПЕТРОВА

Г-жо Султанова, тази година няма доходен критерий за получаване на помощи за първокласници и осмокласници. Отчитате ли по-голям интерес в тази връзка и какви документи се изискват при кандидатстването?


Тази година във връзка с промените в Закона за семейните помощи за деца доходният критерий в целевите помощи за първокласници и осмокласници е отпаднал и във връзка с това наблюдаваме, че има доста голям интерес към тях. Документите, които трябва да представят родителите са удостоверение или бележка от учебното заведение, че децата са записани в първи и съответно осми клас. Критериите и за първокласници, и за осмокласници са идентични. Единствено за децата, настанени в семейства на роднини и близки, изискваме копие на удостоверение за назначаване на настойник или попечител. В другите случаи е нужно само едно удостоверение от училището.


Колко заявления за първокласници са подадени и има ли вече изплатени суми?


От началото на летния сезон до настоящия момент, 1823 семейства са кандидатствали за тази помощ, като 1631 са вече издадените заповеди за отпускане на помощта за общо 1669 деца. За всички заявления за юни и юли вече има плащане, останалите са в процес на обработка.


Колко родители на осмокласници са кандидатствали?

Към настоящия момент са подадени 1043 заявления. По 850 са отпуснати помощи. 192 са в процес на обработка. Броят на децата е 868. Миналата година до 15 октомври бяха подадени 1714 заявления, а сега само за двата месеца имаме 1043. Така че до 15 октомври, докогато е срокът и за двете помощи, считаме, че броят ще бъде двойно по-голям от миналата година. Свързали сме се с училищата и там сме обяснили, че би трябвало и те да активират семействата на първокласници и осмокласници, които не са подали декларации, че имат право в рамките на 1 месец след началото на учебната година да подадат.


Размерът на помощта също е увеличен тази година. Как се изплаща тя?


Размерът е увеличен, като миналата година бе 250 лeва, а сега е 300 лева. Това е сума, която родителите ще използват за закупуване на облекла, обувки, учебни помагала, за да могат да бъдат обезпечени децата за учебната година. Изплащането става на два транша. Първият, от 150 лева, се изплаща до края на месеца, следващ месеца на подаване на заявлението, а вторият - след като започне втория учебен срок, за да видим кои от децата се обучават.


Може ли заявленията да се подават онлайн и изисква ли се електронен подпис?


След началото на пандемията Агенция „Социално подпомагане“ направи възможно подаването на всички заявления да става както лично, така и чрез лицензиран пощенски оператор или чрез системата за сигурно електронно връчване с персонален идентификационен код от НОИ или квалифициран електронен подпис. Това важи за всички видове помощи, които предоставя АСП.


Ползват ли се реално тези възможности?

Ползват се, особено от млади семейства. Специално за семейните помощи за деца повече от половината декларации са подадени с лицензиран пощенски оператор или сканирани по електронна поща. За по-възрастните хора, които обичайно кандидатстват за целевите помощи за отопление, 70-80% от декларациите са все още на място, тъй като явно по-възрастното население се притеснява да ползва тези начини.


При какви условия се спира помощта за учениците?


Ако детето не постъпи в училище след 15 септември, тъй като изплащането на помощта става в неучебно време, помощта следва да се възстанови. Ако ученикът не продължи през втория учебен срок, или е допуснал в рамките на един месец повече от 5 неизвинени отсъствия, помощта също се спира.
До 31 октомври може да се кандидатства и за помощи за отопление, какви са критериите, по-различни ли са от миналата година?
Няма по-различни критерии от миналата година. Различен е размерът на самата помощ. За този отоплителен сезон със заповед на министъра на труда и социалната политика е определен размер от 104,71 лв. месечно, като общо размерът за целия отоплителен созон 2021-2022 година, който започва от 1 ноември и завършва до 31 март е 523,55 лв. Миналата година бе 495,80 лв. Различен е коефициентът, който за миналата година бе 1,561, а сега е коригиран на 1,639. Това е във връзка с увеличението на пенсиите, за да не оказва влияние при определянето на правото на достъп до помощта.


Тоест ще се разшири обхватът на помощта?


Да.


Какъв е интересът към различните видове отопление  - дърва, ток, парно?

За парно още нямаме подадени заявления. Над 80% от молбите са за твърдо гориво, 10%  са за еленергия и около 8% от заявленията не са разпределени. За сравнение - миналата година 86% от заявленията са били за твърдо гориво и 14% за електроенергия.


Има ли и тук голям интерес?

Досега са подадени общо 8122 заявления, от които 6678 са за твърдо гориво, а 804 са за отопление с електроенергия. Миналата година подадените молби са били 12 000, 10 000 от които са отпуснати и 2000 отказани. В голямата част отказите са свързани със  семейства, които не са отговаряли на доходния критерий и малка част са имали извършени продажби в последните 5 години или липса на регистрации в Бюрата по труда. Очакваме бройката от миналата година да бъде мината, тъй като интересът е много голям във всички Дирекции „Социално подпомагане“ и в Бюрото за социална закрила и има доста хора, които ги посещават.

 

 


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Мнения
Борисов: Няма да има правителства, докато диктаторът Радев не бъде преизбран
  29.08.2021 13:40      

Уважаемата от мен сив кардинал Мария Капон говори за мен като диктатор. Ако имаше диктатура, щяхт