Събота, 27 Nov 2021
    
Бургас Общество

Ще станат ли кучетата редовни пътници в градския транспорт на Бургас

  28.08.2021 10:26  
Ще станат ли кучетата редовни пътници в градския транспорт на Бургас

Случай на бургазлийка, превозила любимеца си в торба, разпали дискусия по темата

Само в столицата пускат четириноги в автобусите

Георги РУСИНОВ

С куче в градския транспорт? Темата и преди е била повдигана в Бургас. Преди 6 години стопани на кучета поискаха да им бъде позволено да се качват с домашните си любимци в автобусите. И до днес единствените регламентирани случаи на превоз на куче в градския транспорт става чрез превозване в клетка, но това важи само за малките породи. От големите се допускат единствено кучета-водачи на незрящи пътници. Идеята тогава не намери достатъчно подкрепа.

Преди дни обаче в социалната мрежа се запали отново дискусията. Причина бе случай на възрастна жена, която превозила кучето си – малка порода в пазарна торба. Дали е в нарушение или не, остана без значение, тъй като веднага се отвори темата изобщо за допускането на четириноги в обществения транспорт.

Оказа се, че една част от коментиращите не знаеха, че всъщност все пак под някаква форма, както посочихме по-горе, можеш да превозиш куче в градския транспорт, макар и свеждащо се само до малките породи.

Защитниците на теорията за допускане на качването с кучета в автобусите изтъкнаха редица аргументи и дадоха конкретни примери за това как може да се случи това и да няма хора в риск. Недоволни винаги ще има и по най-различни причини. Така например едни от хората „за“ идеята с куче в автобус посочиха София като пример, където поне от десетина години можеш да се качиш с домашния си любимец в градския транспорт. Само трябва да му закупиш билет, да е с намордник и да представиш паспорта му. Други се върнаха години назад и споменаваха, че преди 20-ина години не е имало проблем с това и че лично са пътували от Меден рудник до центъра с голяма порода куче в тролей.

Без учудване, противниците на идеята „куче в автобус“ веднага контрираха с това, че има хора, които ги е страх от кучета. Други доводи бяха хигиената – да не би случайно животното да извърши някоя от нуждите си докато се вози, както и шумът, който ще вдигат някои нервни кучета.

Как е по света и у нас?

Безспорно и двете страни имат своите доводи, в които са прави, но възможно ли е да се намери компромис? Репортерска проверка на „Черноморски фар“ показва, че от четирите големи града в страната, единствено в София няма проблем да се качим с домашния си любимец в градския транспорт. Разбира се, в столичната наредба е изписано ясно и точно при какви условия можем да вземем кучето си с нас.

Това може да стане, ако животното не създава опасност от причиняване на травма, увреждане и съответно не представлява заплаха за останалите пътници и не се поставя на седалките на превозното средство. Вариантите за пътуване са два.

При безплатния вариант важи текстът, който е в сила и в Бургас – кучето трябва да е поставено в подходяща кутия или клетка и да не се поставя на седалка.

В случай, че кучето е регистрирано съгласно изискванията на Наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на животни - домашни любимци (кучета и котки) на територията на Столична община, при следните условия: с редовен превозен документ за домашния любимец - с карта за еднократно пътуване за наземен транспорт/ еднократната превалидирана хартиена карта за наземен транспорт; карта за еднократно пътуване за метро/ еднократната превалидирана хартиена карта за метро, издадена от оператор в каса на територията на метростанцията или билетен автомат на територията на метростанцията; собственикът да носи със себе си регистрационните документи на кучето; да го води на къс, неразтеглив повод и с намордник, или в транспортен кафез с размери по чл. 12, т. 1. От намордник при пътуване в обществения транспорт са освободени кучета-водачи на незрящи хора и кучета в обучение като водачи.

В морската столица – Варна, чл. 14 от местната наредба гласи, че в обществения градски транспорт на територията на община Варна пътуват безплатно, без да са поставени в клетка, полицейски кучета, както и техният придружител, кучета-водачи на незрящи хора и кучета в обучение като водачи на незрящи хора, както и техния обучител, след представяне на ветеринарномедицински паспорт на кучето и карта, удостоверяваща статута му. Допълва се и с това: безплатно домашен любимец, поставен в клетка с размери до разрешените за безопасен превоз на ръчен багаж по ал. 1, при условие, че не създава опасност от причиняване на травма, увреждане и не представлява заплаха за останалите пътници или водача, като не се поставя на седалките на превозното средство.

Репортерската ни проверка показа, че абсолютно същите текстове важат и в община Пловдив, което означава, че една от двете общини е копирала наредбата от другата в тази й част.

Иначе в европейски държави този въпрос изобщо не е на дневен ред, тъй като там не съществуват забрани за това. Разбира се, има железни правила, които се спазват, както и солени глоби за нарушители. Същото важи и за превоза на велосипед в автобус. Изглежда, че за някои обществени взаимоотношения България изостава назад от останалите страни в европейското семейство.


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Маринела СУЛТАНОВА: Над 2800 души искат помощи за първокласници и осмокласници
  28.08.2021 14:09      

Тази година няма доходен критерий, може да се кандидатства до 15 октомври, посочва главни