Сряда, 24 Nov 2021
    
Общество

ПРОУЧВАНЕ: Партията на Слави Трифонов се срина до трета политическа сила

  26.08.2021 13:04  
ПРОУЧВАНЕ: Партията на Слави Трифонов се срина до трета политическа сила

От първа политическа сила партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ се нарежда вече на трето място, сочат актиуалните предпочитания на избирателите. Разликите между „Демократична България“, ИТН и БСП обаче са в рамките на статистическото отклонение. Това каза пред bTV социологът от „Марктет линкс“ Добромир Живков, позовавайки се на проучване, финансирано и реализирано съвместно от телевизията и агенцията и направено в периода от 13 до 22 август.

„ГЕРБ отново е първа политическа сила с добра мобилизация през летните месеци, което до някаква степен е изненада. Но от друга, разочарованието от партиите на протеста да съставят редовен кабинет води част от загубеното ядро обратно към тази партия“, коментира Живков.

Политическата криза, в която се намира страната и невъзможността да бъде съставен редовен кабинет с първите два мандата, значително повиши общественото напрежение. Българските граждани недвусмислено заявяват, че не са удовлетворени от посоката на развитие на страната.

В предишни месеци фактор за подобни нагласи са били и вълните на пандемията от коронавирус, но понастоящем четвъртата вълна на заразата е с много по-малка тежест при формирането на обществените настроения.

Народното събрание отново е с най-ниско ниво на публично доверие от българските институции. За месец спадът в симпатиите към него е с около 10%.

Обратна е тенденцията при служебното правителство. През август доверието в него е 54%, което е с около 3% нарастване в сравнение с месец юли.

Именно развитието на политическите процеси от последните седмици водят до общ спад в степента на доверие в партиите на протеста, докато т.нар. партии на статуквото частично възстановяват своите позиции.

„През месец март, както и ноември миналата година, основният движещ елемент в спада на удовлетвореността от посоката на развитие на страната беше пандемията. През март имахме и предизборна обстановка, която допълнително нажежи страстите“, коментира Добромир Живков.

Българският избирател смята, че отговорността за неуспешното съставяне на кабинет с първи мандат е по-скоро споделена. 43% казват, че отговорността е и на двете страни – ИТН, които предложиха свой проектокабинет, както и ДБ и ИБГНИ, които отказаха да го подкрепят.

„Все пак по-големите негативи понастоящем се отнасят към ИТН, отколкото към ДБ и ИБГНИ“, допълни Живко. Доверието в партиите на протеста спада от месец май насам. По-съществен е той отново при ИТН. Обратният процес се наблюдава при т.нар. партии на статуквото – ГЕРБ, БСП и ДПС. ГЕРБ остава на същите позиции, но доверието към БСП и ДПС леко се повишава.

„Посоката на одобрение на политическите сили невинаги се отразява или се отразява по различен начин в електоралната подкрепа към партиите“, уточни Добромир Живков.

На въпрос дали ще гласуват на предсрочните избори 54% от включилите се в проучването отговарят „да“. Категорично няма да гласуват 10%.


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Доц. Ангел Кунчев пред Областния щаб: Общество, което не признава фактите, отхвърля ваксините -няма да постигне резултати
  24.08.2021 15:18      

Засилват ваксинацията и контрола върху мерките Силвия Шатърова И