Понеделник, 22 Nov 2021
    
Мнения Общество

Доц. Ангел Кунчев пред Областния щаб: Общество, което не признава фактите, отхвърля ваксините -няма да постигне резултати

  24.08.2021 15:18  
Доц. Ангел Кунчев пред Областния щаб: Общество, което не признава фактите, отхвърля ваксините -няма да постигне резултати

Засилват ваксинацията и контрола върху мерките

Силвия Шатърова

Имаме два проблема с ковид вируса-единият е персонал, вторият е доверие“, това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който пристигна днес в Бургас  пред Областният кризисен щаб.

Пред кметовете и шефове на лечебни завадения той заяви, че ако обществото ни е преминало 60-70 % ваксинация, то страната ни е щяла да избегне новата ковид вълна. В момента страната ни е с 16 % ваксинирани, за справка в Гърция ваксинираните са 40%

Доц.Кунчев извади статистика според която за една седмица от 17 до 23 август в България от Ковид са починали 131 души, като от тях 123 са неваксинирани, с една доза ваксина са починали 3,1 %, а с две дози -едва трима.

„Всеки има право на мнение, но не и на собствени факти.  Ясно трябва да е, че в общество, което не признава фатите и отхвърля ваксините, което не слуша специалистите- не може да се постигнат резулатти. Да, ще има четвърта вълна, да висока ще е, да ще напълним болници и ще умрат още хора. Ние ли сме най-умните и демократични в Европа и света? Когато хората вкарват мерки да покажеш ваксинационен паспорт за къде ли не- от кафе до влак и работа, ние  се оплакваме, че е дискриминация, и вдигаме революции. Щом е така-ще си платим цената“, заяви Кунчев.

Най-вероятно нови мерки няма да има, а ще се засили контрола по спазването на настоящите, носене на маски, 50% заетост в заведения и зали за културни и спортни мероприятия, като ще се засили ваксинационната кампания и убеждаването, че трябва да се ваксинират повече хора.
Причината е, че обществото е крайно негативно настроено срещу мерките и затова няма да се въвеждат нови.

Той апелира здравните лица да убеждават онези, които имат някакви притеснения за ваксините. „Но не и активните антиваксъри, чиято цел е да  обяснят как останалите са глупави и манипулирани, за да не го направят и те“, бяха думите на  Кунчев.

Кунчев  припомни и други факти, че като цяло обществото ни е войствено настроено и срещу останалите ваксини като морбили, хепатит Б и ваксината за рак на маточната шийка, а в същото време на година умират по 700 жени от тази болест.

Доц. Кунчев допълни, че проблемът с лечебния персонал не може да се реши за кратко време. Той допълни, че е привърженик на тезата, че определена част от населението трябва да се ваксинира, като това е персоналът в социалните домове. Шест взрива на ковид е имало в Бургаски домове, защото част от персонала го заразява и разсъждава върху темата :“Ценна ли е ваксината“.

В момента 255 са разкритите болнични легла в 10-те бургаски болници, които са готови да хоспитализират болни.

 

 


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Доц. Ангел Кунчев пред Областния щаб: Общество, което не признава фактите, отхвърля ваксините -няма да постигне резултати
  24.08.2021 15:18      

Засилват ваксинацията и контрола върху мерките Силвия Шатърова И