Понеделник, 15 Nov 2021
    
Общество

Отказът от ваксинации води до мутации на делта варианта - COVID 19

  12.08.2021 11:22  
 Отказът от ваксинации води до мутации на делта варианта  - COVID 19

 

Янчо Николов

„Забравете за „световните  конспирации“! Вирус има и отказът от ваксинации водят до поява на нови вариации,“съветват биолози от Университета Джон Хопкинс – САЩ.

Лекари и биолози са установили, че ваксинацията на населението намаля мутациите, които се натрупват в делта варианта на Sars- cov -2.

Колкото повече ваксинирани има в една популация, толкова по- налка е възможността за мутациите на корона вируса.

Резултатите от изследването  са публикувани в здравното издание medRxiv.

"Получихме първите доказателства, че нивото на ваксиниране на населението e честотата на мутациите в генома на коронавируса са обратно свързани помежду си. Това предполага, че пълната ваксинация на населението ще намали драстично вероятността от нови опасни промени в структурата на генома на SARS-CoV-2. ",-пишат изследователите.

За година и половина от пандемията са се появили много малки мутации в генома на коронавирус. Някои от тези „печатни грешки“ в структурата на РНК значително увеличават заразността на SARS-CoV-2, което позволява на техните носители да се разпространяват много бързо по цялата планета. Появата им породи опасения, че в близко бъдеще могат да се появят нови вариации на вируса, които са устойчиви на действието на ваксините и антителата на хората, които са се възстановили. Лекарите, ръководени от Йе Тинг-Ю от Университета Джон Хопкинс (САЩ), са получили  първата информация за това, как нивото на ваксинация на населението влияе върху скоростта на еволюция на вируса. Биолози са  анализирали всички геноми на делта варианта на коронавирус, които са били  въведени в глобалната база данни GISAID, между края на юни и началото на юли тази година. Като цяло те  са проучили и сравнили структурата на РНК на повече от 11,8 хиляди проби от вируса от тялото на пациенти, живеещи в две дузини страни.Въз основа на тези данни изследователите са преценили, дали има разлики в скоростта на натрупване на мутации в генома на коронавирус в страни с високи и ниски нива на ваксинация на населението.Изчисленията показват, че тази цифра е почти два пъти  по -ниска във Великобритания, Израел, Испания и Германия в сравнение с други страни, където делът на ваксинираните все още е нисък. В специализираните лаборатории, биолози и лекари – химици, са стигнали  до подобни заключения, след като проследяват натрупването на мутации в геномите на различни проби от коронавирус, събрани по време на огнища на делта варианта във Великобритания, Австралия и Индия между февруари и юли тази година. Същите наблюдения показват, че недостатъчно високото ниво на ваксинация ускорява естествения подбор и допринася за появата на нови щамове на SARS-CoV-2 с повишена инфекциозност.Това според експертите говори в полза на факта, че социалното дистанциране и други мерки трябва да се запазят до момента, в който се формира колективен имунитет срещу коронавируса.

 

 


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Мариана ПОПОВА: Нямам самочувствие на голяма звезда, но съм професионалист, който знае какво прави на сцената
  11.08.2021 15:30      

Ще предложа на бургаската публика един много откровен, интимен и емоционален концерт