Вторник, 28 Дек 2021
    
Бургас Несебър Поморие Приморско Созопол Царево

Напук на очакванията за слаб сезон, курортите са пълни

  08.08.2021 17:36  
Напук на очакванията за слаб сезон, курортите са пълни

В букинг: Между 93 и 99% от хотелите и къщите за гости по Южното Черноморие са заети

 

Георги РУСИНОВ

 

Напук на очакванията преди сезона, че отново ще е слаб заради ковид ситуацията, в момента не може да се намери свободна стая за гостите на черноморските курорти на юг. Причините са много, но една от основните нашенецът да предпочете родното Черноморие за поредна година е строгата политика на Гърция и Турция по отношение на COVID-19. Изискването на ПСР удря по джоба и това е категорично основната причина родното море да не е демоде.

Репортерска проверка на „Черноморски фар“ показа, че в шестте морски общини на юг заетостта на отдаваните чрез букинг стаи е между 93 и 99%.

Най-много свободни места през платформата се намират в Поморие. Заетостта на легловата база там е 93%. Търсенето ни показа, че в 29 обекта двама души, без деца могат да си наемат единична стая.

Много по-трудно за туристите е положението в останалите общини.

Заетостта на стаите в Несебър е 98%. Едва 6 са обектите, където двойка без деца може да наеме единична стая. Ситуацията в Бургас е още по-напечена в търсенето със същите характеристики. Две са местата, където щастливци могат да отседнат. Останалите 99% са заети. Подобна е картинката и в Приморско и Созопол. При същата заетост се намират едва две места, предлагащи нощувки. Толкова са и в Царево, но при заетост 98%.

 

Бургас продължава да привлича все повече туристи

 

Съдейки по букинг резултатите, Бургас продължава да привлича все повече туристи. Свободните места в града са почти напълно резервирани до края на август. Няма как да се отрече, че за разлика от минали години, когато областният център по-скоро бе шопинг дестинация за туристите, то тази година хиляди предпочитат бургаското море. Градът има какво да предложи като забавления, храна и преживявания. Почти всеки ден нещо се случва някъде.

И това лято преминава под формата на така наречените тематични уикенди. Иновацията в туристическата програма на Бургас стартира миналата година, а основната концепция е дните от петък до неделя да са изпълнени с разнообразни събития, концерти, фестивали, спортни турнири и други, че да има за всекиго по нещо.

 

Фестивалите – огромен начин за приходи, но и повод за мрънкане

 

Този уикенд например в три дни ще се проведе наложилият се като успешен Spice Music Festival. На него меломани от цялата страна, а и чуждестранни гости на Бургас ще се насладят за пореден път на любимите си диско и денс изпълнители от 90-те години.

Като споменаваме за всекиго по нещо, то е важно да се отчете разнообразието и в музикалната програма. Spice ще е три дни, но в събота в Летния театър ще се проведе друг традиционно успешен фестивал, Sea of Black. На него феновете на твърдата музика ще могат да се забавляват подобаващо с любимите си изпълнители на тежки рифове и взривяващи барабани. За него пък се стича метъл армията от цяла България, че дори и от съседните държави. И въпреки че входът е безплатен, по никакъв начин не означава, че Общината и бургаските търговци не трупат печалби. Напротив. Бирата се лее лудо в този ден, така че собствениците на магазинчета не могат да насмогнат с количествата. Същото е и по заведенията в Морската градина и павилионите.

Миналата седмица в събота се проведе „Бургас и морето“, а на следващия ден бе концертът в памет на Ваня Костова. В същите дни друг фестивал за любителите на бирата и тежката музика се проведе в парк „Минерални бани“. Metalhead Beer Fest привлече хиляди посетители в двата дни, които имаха възможността да опитат най-различни крафт бири, докато са на сянка в парка и слушат любимата си музика. Неприятен отзвук дойде след него, че е имало доста сигнали към Община Бургас за шум. Наш репортер бе на място в единия от дните и със сигурност можем да заявим, че музиката почти не се чуваше до спирката на „Акве Калиде“. Но и тази реалност е факт.

В Бургас изглежда винаги ще има противници на подобен вид фестивали, а и изобщо на всякакви фестивали. Така преди години напълно успешният Spirit of Burgas, заради който на бургаския плаж дебаркираха доста световни звезди, бе отменен, а впоследствие и погребан, там на плажа, за нещастието на хиляди меломани.

 

На плажа – истинска лудница, деца се губят постоянно

 

Почти всяка събота и неделя, а и през седмицата, когато има много хора на плажа, деца се губят постоянно. Това заяви старши спасителят от Северния плаж в Бургас за „Черноморски фар“ Петър Русев.

„Слава Богу, всички деца сме ги намирали. Едно дете веднъж го намерихме чак до Солниците. Доста хора са от вътрешността на България и не познават добре плажа и града, затова разчитат на нас при намиране на децата им. Тази година плажът е пълен, противно на очакванията, много хора от страната идват, а отделно и гости от чужбина. Всички спасители са мобилизирани, почти сме им спрели почивките до края на август. Почива се в краен случай. Но до този момент се справяме. От началото на седмицата нямаме случаи на изгубени деца, а плажът е пълен и през тези дни. Винаги обаче сме нащрек за това, тъй като се случва“, посочи Русев.

При ромите било най-осезаемо, тъй като идвали на големи групи възрастни със също толкова деца покрай тях.

Случаи на изгубени деца имало и на Централния плаж, но там заради Пристанището са ограничени и няма къде надалеч да отидат.

„Често деца се губят и в Морската градина. Тръгнали тоалетна да търсят, или да си купят сладолед и се губят по алеите. Излязат ли от територията на плажа, ние веднага се свързваме с велополицаите в Морската градина, които вършат отлична работа. Понякога намираме децата, а чак след това тръгваме да търсим родителите. Имаме такава практика, че тогава един от спасителите го вдига на рамене детето и тръгва с него по ивицата“, коментира легендата в морското спасяване.

 

Безплатни чадъри и шезлонги се пазят с преспиване от вечерта

 

Безплатните чадъри и шезлонги на Северния плаж, които не са никак малко – по около 1000 и от двете, вече се пазят с преспиване от вечерта.

„Тази година положението е сериозно. И миналата идваха да си пазят от рано-рано места, но тази година станахме свидетели на нов метод. Идват още от вечерта и направо спят върху тях. Виждаме как възрастни хора го правят това на смени. Или дядото пази на бабата по този начин, или обратно, а има случаи, в които пък пазят за децата си, а те стоят още малко сутринта с тях и се прибират“, обясни Русев.

Според него всички прибягвали до такива тактики, но като, че ли бургазлиите били една идея повече от останалите. Причината – мързяло ги да носят собствени чадъри, в случай, че не намерят безплатна сянка.

 

Почерпени туристи буйстват и колабират по капаните, крадат душове

 

„Почерпени туристи често буйстват и не изпълняват разпорежданията на спасителите“, каза още Русев. Много често, когато проблем не се решава с думи, се налага на него и колегите му да викат полиция или служители на УКОРС.

„Когато му бръкнеш на българина в джоба, тогава се научава да слуша. Температурите стигат 40 градуса тези дни, влажно е, не се диша. Казваме им да не прекаляват с алкохола. Но никой не ни слуша. То и няколко бири да пиеш, в това горещо време е достатъчно. Имаме случаи на колабирали плажуващи, след употреба на алкохол. Тогава се сещат да ни слушат и да търсят помощ“, добави старши спасителят.

В горещото време се оказа, че на някои кръвта им кипи да краде… душове. Да, от Северния плаж в Бургас това лято има откраднати душове и чешми. Други пък ползвали водата като абсолютно разхищение.

Джетовете се оказват проблем на доста плажове този сезон, предвид факта, че карат изключително близо до зоните , в които хората се къпят. Преди дни инцидент без малко не се е превърнал в трагичен случай, когато джет е блъснал мъж в зоната за къпане.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Водолаз: Шефът на Морска администрация ще отнесе вината за кризата, макар да не е виновен
  29.09.2021 15:39      

Трябва ни политика за морско спасяване, заяви Михаил Заимов