Неделя, 26 Сеп 2021
    
Култура

Оперен певец-бунтар е предложен за министър на културата

  03.08.2021 17:42  
Оперен певец-бунтар  е предложен за министър на културата

Оперният певец Георги Султанов е номинацията на "Има такъв народ" за министър на културата. Султанов стана известен в Бургас преди две години, след като напусна Операта, протестиращ срещу прекаленото натоварване на артистите и непрекъснатите турнета из страната.

Георги Султанов бе на пето място в бургаската листа на партията и за малко не успя да влезе в парламента на последните избори на 11 юли. Редовен гост е в ТВ 7/8-"Студио Хъ".

Той е внук на прочутия артист Петър Слабаков, който е баща на неговата майка Боряна. Гостувал му с. Бериево, Севлиевско, където актьорът живее до края на дните си. В голямата фамилия е и Андрей Слабаков (син на Петър Слабаков от актрисата Кина Дашева), пише "24 часа".

Султанов сподели, че семейството обмисля как да стегне имота в Бериево в памет на Петър Слабаков.

Майка му е била виолончелист в камерен ансамбъл „Дианополис” в Ямбол, където баща му - маестро Николай Султанов, е диригент.

Сестра му Красимира се посвещава на цигулката. Той започва да свири на обой, но тежка травма му пречи да продължи с този инструмент. Пеенето е вариант да довърши музикалното си образование. (Дядо му Георги Султанов е основател на музикалния театър в Ямбол).

Баба му Стефания, първата съпруга на актьора, е била литератор. Тя е отгледала майка му и вуйчо му Красимир Слабаков, който е художник - един от малкото останали специалисти по монументална дърворезба, направил кариера и в САЩ.

Кандидатства в Юридическия факултет на Пловдивския университет, но любовта му към музиката се връща, когато среща бъдещата си съпруга Шмилена, която учи оперно пеене. Така се и запознават. Обича всичките си роли, но най-много се гордее с тази на Вертер от едноименната опера на Масне. Годишно представя по 4-5 оперни представления и концертни програми.

Продължението на рода Слабакови е Николай - неговия син. Той току-що е приет в сециалност "Индустриален дизайн" в Националната художествена академия.

Поканата за поста идва от факта, че е ръководил Комисията за култура на партията ИТН почти 2 години.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения Спорт
Янчо Стойчев, директор на Спортното училище: Предпочитам да намирам решения на проблемите, а не проблемни решения
  25.09.2021 16:12      

„Ще разчитаме на Министерство на спорта, Община Бургас и Спортната комисия за нова