Неделя, 31 Oct 2021
    
Общество

Задължителната ваксинация – „за“ и „против“

  01.08.2021 14:42  
Задължителната ваксинация – „за“ и „против“

Ина ПЕТРОВА

Здравни и социални работници в Бургас са резервирани за евентуално въвеждане на задължителна ваксинация сред колегите им, показа наша проверка. Засега това е само идея, която публично бе оповестена от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Целта е да се даде тласък на забуксувалата ваксинация, да се създаде по-бързо колективен имунитет и най-важното, да се предпазят пациентите, с които работят тези служители.

От здравното министерство засега се въздържат от крайно решение, но пък съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова заяви, че се срамува от процента ваксинирани медици. Последно той бил около 20 на сто. По-късно от Българския лекарски съюз я опровергаха, декларирайки, че ваксинирани са над 53% от медиците у нас. 

„Не считам, че трябва да се срамувам от решението на колегите си. Важно е доколко те са се срещали с вируса под една или друга форма – дали това ще е ваксинация или преболедували, това трябва да се вземе предвид“, коментира председателят на Регионалната лекарска колегия в Бургас д-р Цветомир Цветков. Той смята, че много от колегите му вече са преболедували, а други са изкарали вируса дори без да разберат. И застава твърдо на позицията, че ваксинацията трябва да е въпрос на личен избор. „Тя трябва да е достатъчно информативна, да има повече разяснителна дейност, за да може човек да се убеди в правотата и да вземе правилното решение“, посочва той. Споделя, че подобно на други примери досега, когато едно нещо от доброволно преминава в задължително, то става по-нежелано.

Д-р Георги Паздеров, който е начело на здравната инспекция в Бургас коментира идеята за задължителна ваксинация на социални и здравни работници у нас така: „Няма цивилизована държава, в която да има само права, а да няма задължения. Ако аз избера да се ваксинирам, или да не се ваксинирам, съм длъжен да поема последствията си. Аз съм привърженик на това, не да задължаваш някого. Но има някакви последствия. Защото обществото е общество, когато става въпрос за общественото здраве да приема мерки, при които всички са равнопоставени, за да можем да се защитим“.

Персоналът в домовете за възрастни хора е другият контингент, посочен като възможен за задължителна ваксинация. В бургаския дом „Цвета и Анка Върбанови“ са имунизирани едва 50% от 15-те души социални работници. Процентът при домуващите е по-висок и стига 80 на сто. Дали обаче при една задължителна норма неваксинираните ще отидат до кабинетите, за да си поставят доза, директорът Живка Турлакова не може да каже. Засега още не е проведен разговор с персонала по тази тема. „Тя наскоро стана публична. Но така или иначе колегите, които имаха желание, вече се ваксинираха. А на някои им е противопоказно. Не мога да кажа правилно ли е на този етап. Досега ваксинацията бе въпрос на личен избор“, споделя Турлакова. Подчертава, че наистина работят с уязвима група – тази на възрастните хора, спомня си и април месец, когато ковид удари социалния дом. Но засега не дава категорично становище.  

С такова се ангажира Елена Груева, която управлява хотел на морето. „Смятам, че вариантът за задължителна ваксинация е приемлив,  ако това ще донесе по-голяма сигурност в развитието на икономиката и в сектор туризъм. Трябва да се ваксинираме, за да можем да съживим икономиката“, казва Груева. Около 30% от персонала в хотела са ваксинирани. Част от тях обаче са с придружаващи заболявания, а при тези случаи, според нея липсва достатъчно информация. „Не е ясно как влияят ваксините на хора с автоимунни заболявания, генетични заболявания, ние имаме такива  служители. Не можем да ги задължим да се ваксинират, не можем и да им откажем да ги наемем на работа, защото те са наши дългогодишни служители“, споделя хотелиерът.

Страната ни е на едно от последните места по темп на ваксинация. Според здравни експерти ни чака четвърта вълна, а най-застрашени от настъпващия Делта вариант са хората между 20 и 30 години и неваксинираните. 


Анкета

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 14 ноември?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Поетесата Мария Ганчева за дебютната си стихосбирка „Пристанище за бури“: Поезията не оставя душата равнодушна
  01.08.2021 17:23      

“За мен е истинско щастие, ако чрез стиховете си развълнувам някого“