Неделя, 31 Oct 2021
    
Бургас Култура

Отдаваме почит с концерт на голямата Ваня Костова /Вижте какво казва за нея Стефан Диомов в книгата си/

  01.08.2021 13:10  
Отдаваме почит с концерт на голямата Ваня Костова /Вижте какво казва за нея Стефан Диомов в книгата си/

Тази вечер Летният театър на Бургас отново ще бъде препълнен, тъй като Стефан Диомов и любими български изпълнители ще отдадат почит към голямата и обичана българска певица Ваня Костова, която „..безкрайно далечна и земна” остави в нас следа.

 

Ангелогласната Ваня

Откъс от книгата на Стефан Диомов-"Белите и черни клавиши на моя живот"

На 23 април 2021 г. представих за първи път книгата си „Белите и черни клавиши на моя живот“ пред публика, в град Велико Търново. В музикалната част от програмата участ­ваше Ваня Костова. Тя беше пропътувала разстоянието от София до Велико Търново с автобус, по време на пандемия, само заради възможността да пее. Точно това отличава ис­тинския певец от останалите.

Никога няма да забравя това събитие. След като про­четох части от книгата, Ваня разказа смешна история с нас двамата, която бях забравил. Публиката се развесели, а Ваня запя познатите си песни. Нещо се случи с озвучаването, Ваня поспря за миг и попита публиката: „Може ли да продължа без микрофон?“ И тогава се случи магията – Ваня запя, ся­каш душата ѝ пееше. Неповторимият ѝ глас изпълни залата. Публиката притаи дъх, нещо необикновено, неземно се случ­ваше. Една песен, втора, трета… Ваня изпълни няколко биса. Публиката запя с нея и като че ли тя – голямата певица, не искаше и не искаше да слезе от сцената.

Дори аз, който толкова години бях близо до нея, се из­ненадах от поведението ѝ. Сякаш пееше за последен път в живота си. Тогава и през ум не ми мина, че това ще се окаже точно така…

След концерта говорихме дълго за предстоящи участия. Тогава тя сподели идеята си да направим дует с двете ни та­лантливи внучета – с нейната Ванеса и моя Божидар. По едно съвпадение и двамата бяха във втори клас на музикалните училища в София и Бургас. Харесах това хрумване и бързо се съгласих. После се разделихме.87

Тринайсет дни след това бе Гергьовден – един от най-светлите пролетни празници. Реших да се обадя на Ваня. Изненадващо чух треперещият глас на сина ѝ Боян, който ми съобщи, че Ваня си е отишла… Бях поразен! Не можех да повярвам… Мислех, че е станала грешка! Но много скоро телефонът ми буквално се взриви от обаждания на приятели, колеги, журналисти: „Вярно ли е, вярно ли е?“ Сякаш светът се срути! Лошата новина се разпространяваше със скоростта на куршум, като светкавица!

 

На поклонението след няколко дни в софийския храм „Свети Седмочисленици“ имаше много тъжни и покрусени хора. Няма да забравя думите на актьора Светослав Пеев: „Извънземно… Това, което се чуваше от нея, беше извънзем­но, ненормално!… А и тя самата беше такъв човек – не беше за Земята. Беше небесно същество!“

И на бившия президент Петър Стоянов: „Това беше един от най-различаващите се и най-красиви гласове на България. Всеотдайна майка и много верен приятел. Никога, откакто сме приятели през последните 30 години, не е отказвала да пее благотворително или където и да е. Когато съм я питал: „Може ли“, тя все ми отговаряше: „Нали знаеш, че винаги може!“. Ваня беше истински човек!”

На поклонението бе и кметът на Бургас Димитър Нико­лов. „Една любима и голяма звезда отлетя към небето. Но ангелският глас на Ваня Костова никога няма да си отиде от тази земя! Поклон!“ – бяха силните му думи.

* * *

Дни след кончината ѝ Бургас бе озвучаван от нейни пес­ни, а бургазлии полагаха цвете под прочутия градски часов­ник – любимото място за срещи.

Колеги музиканти свиреха и пееха песните ѝ на различни места.

Отключиха се безброй спомени, като този:88


Анкета

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 14 ноември?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Поетесата Мария Ганчева за дебютната си стихосбирка „Пристанище за бури“: Поезията не оставя душата равнодушна
  01.08.2021 17:23      

“За мен е истинско щастие, ако чрез стиховете си развълнувам някого“