Събота, 30 Oct 2021
    
Любопитно

Водка и ликьор от хинап – хитове на сезона

  31.07.2021 16:47  
Водка и ликьор от хинап – хитове на сезона

Георги РУСИНОВ

 

Водка и ликьор от хинап са сред хитовете на сезона. Това обясниха участници във Фестивала на виното в Бургас. Както винаги, на изложението имаше и производители на различни от вино алкохолни напитки. Малката изба в Северна България, където от хинап правят водка и ликьор бяха едни от тях. Тя се намира близо до град Тетевен – в село Гложене.

Хинапът е субтропично растение, което вирее и в България. Познато е в Европа от времето на Римската империя, иначе произходът му е 4-5 хиляди години назад в днешна Индия и Пакистан.

„Плодовете се сушат на слънце, от тях се прави извлек и се добавят към водка, която се произвежда от пшеничен етилов алкохол. Другият продукт, който се прави от хинап, е натурален ликьор. Прави се една основа, която отлежава минимум 6 месеца. Следи се постоянно. След като преценим, че е дошъл моментът, в който трябва да я изкараме от дъбовите бурета се вади и отлежава поне още 6 месеца, за да стане крайният продукт. Водката се прави по-лесно и по-бързо. Всичко се прави в малки лимитирани серии. Работата е основно ръчна“, обясниха пред репортер на „Черноморски фар“ тетевенци.

От водката до момента са направили около 1500 бутилки, от ликьора – 700, като почти половината вече е изкупен. Това е за период от около 3 месеца. Обяснението – нямат алтернатива, интересни са, нови са, и най-важното е, че са качествени продукти ръчно производство.


Анкета

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 14 ноември?


Резултати

Мнения

Мнения
Слави Трифонов: Слуховете за моята смърт са силно преувеличени
  27.07.2021 16:35      

Лидерът на партията „Има такъв народ“ Слави Трифонов с коментар във Faceboo

>