Сряда, 29 Дек 2021
    
Бургас

Без пръв по време, пръв по право за митинги и протести в Бургас

  27.07.2021 10:14  
Без пръв по време, пръв по право за митинги и протести в Бургас

Георги РУСИНОВ

 

Общински съвет – Бургас не прие предложенията на общинския съветник Даниела Божинова от ДБ, касаещи промени в Наредбата за обществения ред и по-точно провеждането на митинги и протести. Идеята на Божинова бе, когато има протест и контрапротест, те да не се провеждат на едно и също място, по едно и също време, а да е на принципа пръв по време, пръв по право.

Като пример тя даде проведеният в Бургас гей прайд и контрапротест в същия ден, на същото място, в същия час. Тогава имаше напрежение и само благодарение добрата работа на Областна дирекция на МВР-Бургас, не се стигна до нищо сериозно.

Даниела Божинова обясни, че във връзка с нейната докладна, директорът на Областна дирекция на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов е входирал писмо становище, с което той се съгласява с предлаганите промени и също така прави свои.

„Моите предложения не срещнаха масово подкрепата на общинските съветници. Може би аз съм в грешка, че не съм представила добре информацията. Големият брой гласували с въздържал се, предполагам са заради усещането на администрацията за незаконосъобразност“, посочи тя.

Колегата й от БСП Йордан Георгиев заяви, че голяма част от предложенията в Наредбата преповтарят закона.

„Не приемам това пръв по време, пръв по право, както и да вменява на кмета медиаторски функции. Естествено, че като има две организации с различно мнение по даден проблем до съгласие няма да се стигне. В България има много празници. Представете си сега, че в Денят на християнското семейство едни хора, които искат да рекламират разноцветни дрешки ще имат право да си заявят прайд, както и на всякакви други празници. Не съм съгласен“, заяви Георгиев.

Красимир Калудов от СЕК даде пример с футболен мач, на който се допуска само едната агитка, а на другата се дава право на следващия ден.

„Няма как да забраним на хората да изразяват недоволството си. Не приемам и аз правилото за пръв по време, пръв по право“, уточни общинският съветник.

Адвокатите Павел Маринов и Иво Баев защитиха докладната на Божинова. Маринов посочи, че не вижда нищо страшно в текстовете и никакви забрани. Според него по-скоро ще се гласува политически по докладната. Баев добави, че изказванията на Георгиев и Калудов са манипулативни и хипотетични.

„В прерогативите на кмета е дали да промени маршрут, забрани провеждане и т.н. Становището на старши комисар Калоян Калоянов е показателно. Това не е императивен документ и няма да задължава никой с нищо“, каза още адвокат Баев.

Стоян Грозев от ДБГ също добави, че ще подкрепи докладната, защото не се забранява на никого провеждането на каквото и да е, а по-скоро се мисли за начин да не се стига до ескалация на напрежението.

При гласуване едва 8 общински съветници гласуваха със „за“, 6 бяха „против“, а останали те 30 се „въздържаха“.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Водолаз: Шефът на Морска администрация ще отнесе вината за кризата, макар да не е виновен
  29.09.2021 15:39      

Трябва ни политика за морско спасяване, заяви Михаил Заимов