Понеделник, 20 Сеп 2021
    
Общество

Пагубният ефект на локдауна

  26.07.2021 17:43  
Пагубният ефект на локдауна

Коронавирусът безспорно остави траен отпечатък върху живота на всеки един човек на планетата.

Данни, представени днес от Европейската комисия сочат, че всеки четвърти гражданин на ЕС се е чувствал самотен през първите месеци от пандемията.

Това усещане е нараснало с над 15% сред българите, естонците, французите, германците, поляците, португалците и шведите.

В Белгия, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Румъния и Испания чувството за самота се е увеличило с под 10 на сто, показват данните.

Чувството на самота се е удвоило във всички възрастови групи в първите месеци на пандемията. Отчита се четирикратен ръст на това усещане сред хората на възраст 18-35 години в сравнение с 2016 година.

Самотата и отдалечеността от обществото носят вредни последици за психическото и физическото здраве, както и за доверието в общността.

Съществуват опасения, че последиците ще се запазят и с отшумяването на пандемията, се посочва в доклада.

Родените между 1994 и 2001 г. са били "най-самотната възрастова група" в ЕС, като близо 70 на сто от хората от това поколение са заявили, че са се чувствали самотни "поне отчасти", докато при останалите възрасти този дял е бил под 40 на сто.

Докладът дава примери за противодействие на тези усещания с медийни публикации, насочени към положителните страни на самотата и възможностите, които тя дава за обръщане към изкуството и духовността.

Посочени са също положителни примери в усилията за насърчаване на нацията със словата за Нова година на президентите на Гърция и на България Катерина Сакеларопулу и Румен Радев. Отбелязва се, че българският държавен глава е посветил част от обръщението си на хората, които празнуват сами, и е припомнил проявите на съпричастност пред общото предизвикателство.