Вторник, 28 Дек 2021
    
Култура

Традиционните дни на руската култура се откриха с въздействаща фотоизложба

  26.07.2021 07:19  
Традиционните дни на руската култура се откриха с въздействаща фотоизложба

 

Янчо Николов

С въздействаща фотоизложба  на   известни руски творци в Културен Център Морско казино- Бургас, бе даден старт на поредното 18 издание на „Дни на руската култура  в  Бургас“.

Тазгодишното събитие се организира със съдействието на Почетното консулство на Руската федерация в града, Община Бургас и Руския културно информационен център представителство на Россътрудничество в България.

Официалното откриване започна с  поздравителна реч към гостите от страна на Владимир Ястреба – Ръководител направление „Кино“ и член на Европейската академия за телевизия и радио.

В обръщението си към присъстващите, Ястреба благодари на организаторите подчертавайки, че поредното регулярно събитие не е политическа проява, а проява на приятелство и любов.

Обявявайки програмата, руският представител подчерта:

„Тази година поради наложителните пандемични мерки, които пообъркаха организаторите, програмата е кратка, но не по- малко ярка“.

От 24 юли събота, до 26 юли понеделник, в три поредни дни от 20,30 часа на лятната естрада „Охлюва,“ в Морската градина,  се провеждат културни мероприятия.

Ще бъдат излъчени руските  емблемати филми „Брестка крепост“ на Александър Кот и „Капитан Холивуд“- на режисьора Евгени Татаров.

„Филмите са избрани целенасочено, обяви Ястреба. Предния месец се навършиха 80 години  от започването на Великата Отечествена Война, тема по която Русия е особено чувствителна.

Вторият филм засяга съвременната проблематика свързана със световния тероризъм и е по действителен случай,“ добави той.

В последният ден , гостите ще се насладят на концерт на танцовия ансамбъл „Здравица“ от гр. Ярославъл. Тази година представители на дружеския на Бургас руски град, са гости със своя програма на културното мероприятие.

Сред официалните лица на вечерта бяха зам. Кметът по социалната политика към община Ярославъл– Елена Ивановна Новик, началник управление култура към същата община Олга Владимирова Каюрова, Диана Саватева – зам.кмет по културата и спорта, като представител на Община Бургас, почетния консул на Руската федерация в Бургас Тонко Фотинов, руския консул от посолството на Русия във Варна Николай Павлович и  Олга Николаевна – представител на Руския културно информацонен център Представителство на Россътрудничество в България.

Последната връчи специална награда „ДИПЛОМА – ГРАМОТА“ на почетния консул Тонко Фотев, за активността му  за развитие на международни хуманитарни дейности.

Връчвайки му плакета руската представителка заяви, че руско- българската дружба съществува и ще продължава да съществува , благодарение на личности като г-н Фотев.

Тя не пропусна да благодари и на главния инициатор за дружбата между двата града Сергей Терьохин, както и за подкрепата на Лукойл Нефтохим за ежегодните срещи.

В края на вечерта официалните представители позволиха на присъстващите да се снимат с тях, както и да напомнят, че от 27 – до 29 юли, дни на руската култура ще се проведат и в Созопол.

Там откриването ще започне в читалище „Отец Паисий“ на 27 юли с фотоизложба.

 Концерта на ансамбъл „Здравица“ и прожекцията на филмите „Брестка крепост,“ и руската драма “Ерата на първите“ на реж. Дмитрий Кисельов,  в Амфитеатъра всяка вечер от 20,30 ч.

   

 

 

 

 

 

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Водолаз: Шефът на Морска администрация ще отнесе вината за кризата, макар да не е виновен
  29.09.2021 15:39      

Трябва ни политика за морско спасяване, заяви Михаил Заимов