Събота, 23 Oct 2021
    
Бургас Култура

Тур поведе киномани и туристи по снимачни локации на Бургас

  24.07.2021 17:15  
Тур поведе киномани и туристи по снимачни локации на Бургас
Петя и Милена-гидовете
  faragency.bg

Старият мост, Морската градина, Пристанището са само част от естествените декори на класиките в БГ киното

Две млади доброволки разказват любопитни случки около лентите

 

Силвия ШАТЪРОВА

 

Тур поведе киномани по снимачни локации на Бургас по време на Burgas international film festival, който тази година се проведе за шести път, а вчера официално той бе закрит.

Кинотурът се прави за първа година в рамките на фестивала. През седмицата всеки ден от 18 часа той  успя да събере любители киномани и туристи, които пожелаха да видят града от друг ъгъл.

Бургас е снимачна площадка през различни периоди от миналия век до наши дни и малцина знаят какво голямо количество филми се е снимало в града. Морската градина, пристанището, улица „Богориди“ и куп още локации са били завинаги запечатани в кинолентите. Някои от местата са променени до неузнаваемост, така че сега бургазлии и гости трудно могат да се ориентират къде се е снимал даден филм.

Зад кинотура стои амбицията, всеотдайността и младежкият жар на две момичета доброволки - Петя Русинова и Милена Георгиева. Двете са млади, нахъсани, любознателни, от онези, които искат да се развиват в повече посоки, да трупат опит и впечатления.

Петя Русинова е доброволка в „Бургас фрий тур“. Организацията прави безплатни обиколки из бургаските забележителности всеки ден от 10 часа. Учи за учителка по математика в Пловдивския университет.

Милена Георгиева следва графичен дизайн в Лондон, доброволка е към Международния филмов фестивал.

Двете се ровят в интернет, търсят интересни истории за легендарни актьори, режисьори и оператори и така се подготвят за новото предизвикателство. В кинотура са се концентрирали върху онези БГ филми, които са станали класика и са от времето на соца.

„Никой от нас не се занимава с история, кино и туризъм, правим го любителски и сами се учим“, казват и двете.

Момичетата са обхванали само една малка част от киноместата  в града. Турът обхваща романтичната му част - Морската градина, пристанището, бившата вече къща на Апостол Карамитев. Повеждат туристите и киноманите по прохладните места за час и половина, като съчетават местата, с любопитни случки около филмите. За онези , които не познават сюжетите, им ги разказват. Вълнуващо и неподправено двете момичета говорят за легендите в родното кино. В групите аудиторията се оказва  от София, Пловдив, но и бургазлии.

Турът започва с историята на филма „Островът“ на бургазлията Камен Калев. Той е най-успешните български режисьори и бе жури на тазгодишния кинофестивал, през седмицата откри изложба, а в четвъртък бе прожекцията на филма му „Февруари“, в рамките на другия кинофест - този „На брега“.

Камен Калев е учил в Френската гимназия, след това две години в НАТФИЗ, след което заминава за Франция и учи там.

Известен и уважаван във Франция, негови филми са представени в Кан. „Източни пиеси“ и „Островът“ са част от селекцията на известния фестивал. През миналата година неговия филм „Февруари“ също беше част от официалната селекция на фестивала, в момента се прожектира по френските кина.

На терасата до Казиното Петя и Милена разказват за сюжета на филма „Островът“, който бе сниман на Света Анастасия с участието на Летисия Каста.

Обръщат внимание на актьорите Руси Чанев, Мария Статулова, двамата снимат „Авантаж“, филма на големия режисьор проф. Георги Дюлгеров.

Няма как в кинотура да не е включен любимецът на българското кино-големият Апостол Карамитев. Пред вече несъществуващата му къща на улица „Морска“ гидовете припомнят различни случки от неговия живот, който освен актьор по онова време се е считал и за секссимвол.

Карамитев имал много почитателки и получавал писма в огромно количество. В софийските артсреди се е говорело, че поетът Николай Лилиев черпел вдъхновение от неговите писма и един-два пъти едва не получил инфаркт като ги четял. Карамитев винаги казвал, че иска да умре млад и красив и за нещастие умира на 50 години. Не е знаел, че болестта му е в напреднал стадий и смело издържал снимките на последния си филм - „Сватбите на Йоан Асен“.

Бургаското пристанище е обичана снимачна площадка. Там са се снимали филмите „Ако те има“, „Опасен чар“, „Черната лястовица“. Последният филм е на проф. Георги Дюлгеров. Лентата  разказва за българските цигани.

Четири мъжки съдби се заплитат в живота на младата циганка Магдалена: на българина Илиян, който от радетел за братство между хората се превръща в гонител на циганите и заплаща с живота си; на дивака Халибрям, който знае езика на животните, но не говори езика на хората, а когато Илиян го научава да говори, те не го разбират; на богатия циганин Каньо, който иска, но не смее да се откъсне от родовата орисия; на французина, прикован към инвалидната количка, който може да й купи всичко, но не и да я разбере. И само магия може да ги разплете...е сюжетът му.

 „Ако те има“ пресъздава съдбата  на двама влюбени - Сандро и Нели. В ролята на Нели дебютира Ирен Кривошиева.

Двете момичета от кинотура говорят за една от интересните сцена във филма, снимана на кран на бургаското пристанище, когато Сандро работи на  кран и изпуска щайга с лимони. Тя пада до капитана, който е баща на неговата любима.

От този филм остава и песента със същото заглавие, изпълнена от „Тоника СВ“ и Орлин Горанов.

 „Забранено за възрастни“ също е сред филмите, които са снимани на вълнолома и тетраподите. „Трампа“ е другият филм с бургаско участие. В него поетесата Петя Дубарова, играе главна роля, няма как на туристите да не се разкаже нейната житейска история.

Разбира се един от запомнящите са класики „Опасен чар“ е сред акцентите в кино разходката.

Героят на Тодор Колев е чаровен измамник омайва лековерни жени с предложения за брак, а след това ги ограбва. Ловък мошеник, той непрекъснато сменя имената си, като дори успява да заблуди и родната милиция с мнимата си смърт.

Интелигентен, очарователен и галантен - мечтата за всяка самотна жена. В действителност е изобретателен мошеник, който обира наивни жени. Пътува от град на град, сменя имената и самоличността си, избирателно си набелязва жертвите и действа. Ястребовски, Соколов, Илия Буревестников, Мисирков са само част от имената, които използва, за да избяга от отговорност до... следващия път. Обикновено инсценира собствената си смърт. В една от сцените хвърля некролозите в морската вода от бургаското пристанище. След това успява да омае героинята на Невена Коканова, която е учителка в бургаска гимназия.

„Карамбол“ е лентата, която е запечатала други известни бургаски места - бул.“Иван Вазов“, „Богориди“, стълбите на централния плаж и стария мост. По-възрастните бургазлии още си спомнят снимките на филма.

Така поне за малко Петя и Милена ни връщат към любими филми, карат ни да си спомним за тях и да ги гледаме, ако сме забравили някои сцени или направо сюжетите им. Двете са готови да правят кинотура и в други дни след рамките на фестивала, ако има желаещи, както и да включат други локации.

 

 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
 Д-р Пламен Панайотов: Не е важно един лекар да направи много ваксини,  а много лекари да направим по малко ваксини
  24.07.2021 15:49      

Армията на джипитата е тази, която може да доведе имунизацията до добри резултати, ка