Вторник, 03 Авг 2021
    
Бизнес

Сезонът – много по-добър от миналата година

  21.07.2021 17:11  
Сезонът – много по-добър от миналата година

Обобщението на Бургаската регионална туристическа камара за южно Черноморие за втората половина на юли е, че свободните местата за настаняване са малко. Затова съветват българите да не тръгват без предварителна резервация

„В Приморско са пълни частните квартири и малките семейни хотели. Основно туристите са българи, чужденци много малко. За съжаление туроператорите нямат много работа за допълнителни мероприятия поради слабия чуждестранен туристопоток“, казва Тонка Вълчева, туроператор „Приморско тур“ – Приморско.

„В Созопол е пълно. Миналата година късно започнахме, сега сезонът е по – добър“ ,присъединява се Мария Жекова, ТО Амон Ра турс, хотел Амон Ра – Созопол.

„Български, румънски пазар вървят много добре, поляци също има.  Жалко,  че спряха английският пазар, но на фона на високата заболеваемост, няма  как да очакваме друго. При нас, германските туристи следят дали останалите слагат маски и ръкавици на бюфета и по този начин препоръките се спазват, макар и някои българи да протестират. Днес пътувах 2 часа от Слънчев бряг до Варна,  нямаше катастрофа,  но трафикът беше толкова интензивен, че вероятно навсякъде е доста пълно“, обяснява Деница Колева ТО „Елит тур“, комплекс „Слънчев ден“.

„При нас е много активен българския пазар, но също така имаме и от  различни чуждестранни пазари индивидуални туристи. Проблемът на българския пазар е основно резервациите в последния момент. Разликата с миналата година е, че не е само уикенд туризъм при българите, а резервират между 5 и 14 дни. Късните резервации ни създават проблем с планирането на работни графици и организиране на работния процес. Към днешна дата ние сме минали 2019 година по процент заетост. Плажът както и миналата година е пълен на цени от 5 лв. шезлонг/чадър за разлика от предни години когато бяха по 8 лв. Около 70% при нас са стари гости, както и нови-миналогодишни“, казва Деляна Цонева  от апартхотел „Пенелопа палас“ – Поморие.

„И при нас всичко е заето, минахме 2019 по резервации, плажът  е чист и поддържан, 7лв чадър/шезлонг има и достатъчно голяма свободна зона, подредено е. Не е само събота и неделя, а през цялата седмица е пълен плажа. В туроператорската фирма мога да кажа, че бургазлии активно пътуват из страната, предпочитат екопътеки, чистия планински въздух в рамките на два, три дни. Ако съдя по количеството хора на връх Мусала миналата събота бих казала, че туризмът в България в 2021г е в пъти по – добре от миналата“, допълва Евелина Пулева, туроператор - „Евелин Р“, АХ  „Иглика“ – Поморие.

Заслугата за добър сезон тази година  от БРТК намират в качественото обслужване на хотелиерите, високата отговорност на туроператорите и креативността на екскурзоводите. Всички заедно успяха да създадат нови  програми за туристите, да обезпечат безопасността на отдиха и да гарантират спокойствието на туриста независимо от националността му.

 

 


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Поетесата Мария Ганчева за дебютната си стихосбирка „Пристанище за бури“: Поезията не оставя душата равнодушна
  01.08.2021 17:23      

“За мен е истинско щастие, ако чрез стиховете си развълнувам някого“