Вторник, 28 Дек 2021
    
Бизнес Общество

Стела Дерелиева, IT специалист: Бездействието води до умора

  19.07.2021 13:19  
Стела Дерелиева, IT специалист: Бездействието води до умора
Част от видео представяне на проекта Burgas Clear Water Survey в предприемаческото състезание Burgas BlueS
  личен архив

Дона МИТЕВА

Бездействието води до умора. Човек трябва да може да си структурира времето и деня и най-вече да се води от сърцето си. Това са думите на една млада бургазлийка, избрала да прави собствен, модерен бизнес, непонятен за мнозина, тук край морето.

Стела Дерелиева казва, че си поставя цели, които методично преследва. Част от тези цели са: Развитие в работата, и то в Бургас; лично развитие за себе си, което да допринесе и за развитието на мястото, където живее. Бяга от рутината.

Работата на IT специалистите си остава все още енигма за мнозина. Продуктите, които те предлагат на пазара, служат на всички, но въпреки това почти никой не се замисля, че това е труд, и то интелектуален, вложени часове и енергия, и то от такива млади и целеустремени личности, каквато е Стела.

Момичето завършва математическата гимназия в Бургас, след това УНСС. Работи в София като счетоводител, и то в големи чуждестранни компании.

Със съдействието на родителите си се връща в родния Бургас и започва работа в морския бизнес – занимава се с агентиране. „Това не ми бе достатъчно. Аз залагам на диверсификацията. Затова реших да си направя собствена компания, разбира се, заедно с партньор, и то в сферата на информационните технологии“, разказва младата дама. 

Така започва да се занимава със създаването уебсайтове и софтуер, насочени към зелена и синя енергия. Участват в проекти още като се открива компанията, занимават се с обществени поръчки и европроекти. Партнират си с фирми от Бургас и столицата. „Нашата цел - пътят към Вашия успех“ – това е слоганът на работа в компанията. Специалистите в нея обясняват работата си така: „От нищо до нещо: Ние се движим от нула до един, а не от един до сто. Това означава, че сме насочени към създаване на нови решения, а не към копиране на съществуващите“.

Един от големите им проекти е с Асоциацията на индустриалния капитал и касае всеки един работещ, независимо в коя сфера. Става дума за „Изграждане на информационна система за нуждите на Национален център „Икономика на светло“. Така те участват в битката със сивата икономика.

                      Участие в среща с кмета на  Бургас г-н Николов с търговските                         представители при чуждестранните мисии, акредитирани в България и Българска стопанска камара, 2017г.

„Мисля, че за всеки човек, който работи, е важно сивата икономика са бъде извадена на светло. Данните се събират от множество предприятия, институти и по други канали и с нашата система се обработват директно, което много улеснява“.

Друг интересен софтуер, който е разработен в MS Comp, е софтуерен продукт за ветеринарни клиники. Той вече се изучава в университета в Стара Загора, където се обучават ветеринари. „Този софтуер е полезен не само за ветеринарите, той може да послужи на всеки собственик на домашен любимец. Сега го разработваме и в друга посока – да бъде полезен и на фермерите, които отглеждат говеда, защото те живеят повече години и в досиетата на всяко животно може да се натрупва информация. Най-важното е да се направи връзка: лаборатория, фирма – ветеринар“, разказва за работата си младата бургазлийка. Тя допълва, че в случая става дума не само за събиране на статистика, но и за изкуствен интелект – т.е. системата да напомня. „Изкуственият интелект да е в полза на фермера и на ветеринаря – на базата на събраните данни да предлага и решение.  Например, ако на животното му е давано някакво лекарство, системата да напомня, ако то трябва да се смени или да се продължи с друго“, обяснява Стела.

Повечето големи клиники в страната вече си служат с техния продукт, добавени са и магазините за храна на животни, които обикновено също са собственост на ветеринарите. „Недоверието към съвременните технологии в земеделието вече е преодоляно. Вижте съвременните машини – те вече са компютъризирани. Фермите вече се изграждат модерни, снабдени с новите технологии“, обяснява специалистката.

„МС Комп“ ООД зае второ място със своя проект Burgas Clear Water Survey в предприемаческото състезание на BurgasBlueS. Проектът е за създаването на комбинирана измервателна станция за набиране на необходимите данни за по-чист Бургаски залив и системата на бургаските езера. Тепърва ще има възможности за приложение на този проект, убедени са създателите му. Все по-често ще се говори за премахване на замърсяването от водните площи, за по-чиста околна среда, за зелена и синя енергия.

              Състезанието за предприемачески идеи BurgasBlueS – снимка в Общината

Състезанието за предприемачески идеи BurgasBlueS се проведе в рамките на проект "BLUACT - Градове в действие за син растеж", финансиран по програма URBACT III. В проекта участваха общо 7 европейски пристанищни града, които имат за цел да споделят добри практики в предприемачеството на Синята икономика. Освен Бургас, това са Пирея (Гърция), Матаро (Испания), Матосиньос (Португалия), Салерно (Италия), Остенд (Белгия) и Галац (Румъния).

„Нашият проект за лодка-измервателна станция може да се използва и от частни компании при изграждането на кейове или при драгажни дейности“, пояснява приложимостта на проекта госпожица Дерелиева и почти и сравнява: „Гърците са много по-напред от нас“.

Компанията  e създала и софтуер за строителния бизнес, който обаче все още трудно се налага на пазара. С този  софтуер се предвиждат строителните материали по предварително заложени параметри, дава се прогнозна цена, изчислява се всичко предварително. „Софтуерът е направен в две версии по поръчка на българска фирма. В следващите години строителните софтуери ще се развиват и ще се търсят, защото се очакват и законодателни промени“, убедена е специалистката.

За работата на иначе младата компания и за също така младата й създателка можем да продължим да говорим още. Но измествам фокуса към младежите, към връщането в Бургас: „Нито за секунда не съм се замисляла за това решение. Бургас е много напред с техбизнеса, който има. Фондовете дават възможност за добро финансиране. Мрежата от клъстъри също спомага за развитие и работа. Водени сме не от идеята за конкуренция, а за развитие на цялата система. Да, конкуренция има, но тя е градивна. Средата е повече градивна, отколкото конкурентна – не пречи на пазара и развитието, защото тези продукти не остават в границите на България. Има много български фирми с офиси в чужбина. Това допринася  и за доброто поставяне на страната ни върху дигиталната карта на Европа и на света“, категорична е Стела Дерелиева.

Що се отнася до колегите й, тя е убедена, че има отлични специалисти, които работят както в големи, така и в малки фирми и те са на световно ниво. Също така има и иновативни фирми.

Тридесет и една годишната специалистка насочва разговора и в посока на образованието, защото все някой създава и обучава хората, които се реализират в модерните професии. Тя самата е завършила магистратура в бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – „Информационни технологии в управлението и трансформацията на бизнес процеси“.

                      Това са продуктите  на спортния бранд със стилизирана шевица

„Удивена съм от високото ниво на преподавателите. Професор Сотир Сотиров и съпругата му са прекрасни преподаватели. Имат невероятни проекти и иновации“, изразява възхищението си бургазлийката.

За себе си е наясно, че за да получиш, трябва да вложиш. И тя влага  много в собственото си образование. „От родителите си съм научена на труд. Продължавам да се развивам“, подчертава, въпреки че е наясно, че световната тенденция е по-скоро към масово затъпяване, отколкото към развитие на интелекта. Пред нея не стои в никакъв случай дилемата „книжката или мишката“. Едното няма как да замени другото и обратно.

„Нищо не може да замени това да пишеш на ръка, както и да си служиш с компютъра. Всичко е въпрос на баланс“, заключава момичето. И понеже заговаряме за баланса – питам за хоби, за това как разпуска. „Хоби и работа са ми в едно. Обичам да спортувам – бягане, уиндсърф“ казва тя.

Провокирам и за друго – английският навлиза все по-агресивно у нас. По улиците се виждат повече изписани на чуждия език имена на заведения, фирми и реклами, отколкото на кирилица. Английският е и основен при IT- специалистите… Бягаме ли от българското?

„Ако софтуерът, който създаваме, се използва в български институции - той трябва да е на българската азбука. Но има го и глобализма. Ако искаш да пробиеш в чужбина, няма как да не работиш на английски. Идеята е да запазиш духа в себе си – българското“, подчертава младото момиче. Затова се е захванала със своя съдружник да прави и един спортен бранд, в който е вплетена българската шевица. Това е модернистичен прочит на различните везби от цяла България. Всичко се изработва у нас Този бранд бе показан на „Бургас рън“. Със сигурност ще се намерят млади хора не само от нашия град, които да поискат да имат спортни стоки, които подчертават българското.

А за момичето, което се връща в Бургас и не се задоволява да работи в семейната компания, а създава своя, е ясно, че ще продължи да се развива и да постига целите си.

За разлика от много свои връстници, тя бяга… не само в парка. Бяга и от рутината.

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Водолаз: Шефът на Морска администрация ще отнесе вината за кризата, макар да не е виновен
  29.09.2021 15:39      

Трябва ни политика за морско спасяване, заяви Михаил Заимов