Понеделник, 18 Oct 2021
    
Бургас Култура

Бургас и Пловдив ще си партнират в развитието на културата и туризма

  18.07.2021 15:31  
Бургас и Пловдив ще си партнират в развитието на културата и туризма

Георги РУСИНОВ

 

Бургас и Пловдив да впрегнат общи сили в развитието на културата и туризма. Това става ясно от докладна записка на заместник-кмета на община Бургас Диана Саватева. Тя посочва, че и двете общини имат традиционно добри контакти през годините на ниво отделни културни общности и организации, индивидуални творци, в сферата на туризма и бизнеса. Двете администрации също поддържат ползотворни връзки. През последните години и двете общини разгърнаха своя потенциал за създаване на културни продукти и условия за развитие на различни видове туризъм.

Заместник-кметът заявява, че в контекста на добрите взаимоотношения между Община Бургас и Община Пловдив, както и поради желанието им за задълбочаване на връзките и партньорствата в областта на културата и туризма, двете страни се обединиха около решението за подписване на споразумение.

„Основните негови цели са задълбочаване на партньорствата в областта на културата и туризма и разширяване на възможностите за представяне на културни събития от културните календари на двете общини, както и такива при участие в програми, финансирани от Европейския съюз, включително и по проекти, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост. То ще спомогне за създаването на качествено културно съдържание и атрактивен туристически продукт - спектакли, концерти, изложби и други, които ще се включват в културните афиши на общините“, пише в докладната Саватева и добавя, че споразумението ще регламентира подпомагането на съвместни културни събития с необходимата за провеждането им общинска инфраструктура и техника, предоставяна при равни условия, както и логистична подкрепа при разработване на туристически турове, които включват локации от община Бургас и община Пловдив.

Предвижда се още да се организират съвместни обучения, конференции, семинари, кръгли маси и други публични прояви за популяризиране на практически приложими подходи и идеи за развитието на културата и туризма в двете общини, както и организирането на рекламни кампании и дейности с цел популяризиране на постиженията в сферата на културата и туризма, в т.ч. и предоставяне на рекламни площи.

„Споразумението ще позволи да бъде реализиран обмен на информация за полезни практики в областта на културата и туризма, както и популяризиране на културните събития, реализирани на територията на двете общини. То ще спомогне за създаването на общ културен и туристически продукт и неговата реклама, както и подготовка и разработване на съвместни проекти в областта на културата и туризма, насочени към обогатяване на културното съдържание и дейности на територията на двете общини“, посочва още Саватева.

При осъществяването на дейността по партньорство, сътрудничество и консултиране по това споразумение всяка от страните ще участва съобразно своите конкретни възможности.

В края на месец юли Общински съвет – Бургас ще гласува дали одобрява споразумението и разрешава на заместник-кмета да подпише документа с Община Пловдив.


Анкета

Мнения

Айтос Мнения
Президентът Радев в Айтос: Денят е тържествен и няма да говоря за политика
  18.07.2021 13:18      

Президентът Румен Радев и Областният управител проф. Мария Нейкова днес пристигнаха пред Общината