Неделя, 09 Яну 2022
    
Бизнес

Търси се подходящ кораб за морската връзка между Бургас и Истанбул

  15.07.2021 18:15  
Търси се подходящ кораб за морската връзка между Бургас и Истанбул

Силвия ШАТЪРОВА

Търси се подходящ кораб за морската връзка между Бургас - Инеада - Истанбул, каза генералният консул на Турция в Бургас г-жа Сенем Гюзел.

„Идеята е отпреди две години и дори бе направено експериментално пътуване, морските общности на двата града приветстват идеята. А запалени туристи вече се вълнуват от новата туристическа морска линия, но се оказва, че заради особеностите на Черно море все още не е възможно да се реализира и се търси подходящ кораб. Възможно е да се модернизира даден плавателен съд, било то турски или български, или да се вземе някакъв по европроект“, каза г-жа Гюзел. Наскоро тя се е срещнала с изпълнителния директор на Пристанище Бургас Диян Димов по този повод. За ро-ро линията Бургас - Карасу, за която българското правителство взе решение през май говори дипломатът.

Според решението на нашата страна е сформирана работна група, която да проучи възможностите за създаване на ро-ро линията между България и Турция. Тя ще има и задача да проведе преговори и да разгледа предложението на турската страна за откриването на фериботна връзка между Бургас и Карасу. От така формулираното съобщение явно инициативата е на турската страна.

Пристанище Карасу е разположено на азиатския бряг на Черно море, а разстоянието между него и българските пристанища в Бургас и Варна е около 150-180 морски мили.

Г-жа Гюзел е убедена, че линията ще бъде икономически изгодна.

Освен това друг фактор за развитието на търговските отношения между двете страни ще бъде и разкриването на клон на турска банка в Бургас, стана ясно още.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Кунчев: Очевидно е, че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна
  10.10.2021 08:40      

Ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се ходи, заяви главният държав