Петък, 08 Oct 2021
    
Избори 2021

Гергана Георгиева, „Движение 21“, кандидат-депутат, „Изправи се! Мутри вън!’“: Строго съблюдаване на одобрените проекти и парите, отпуснати по предназначение за малките селища

  09.07.2021 16:32  
Гергана Георгиева, „Движение 21“, кандидат-депутат, „Изправи се! Мутри вън!’“:  Строго съблюдаване на одобрените проекти и парите, отпуснати по предназначение за малките селища

Трябва да има прозрачност за отпуснатите пари и отчет, който да е публично достояние и да се прави проверка от независим одит. Има много европейски проекти, които са одобрени, но незнайно къде са отклонени средствата.

Живея в кв. Ветрен, плащаме високи данъци и няма изградена инфраструктура – няма осветление, асфалт, тротоари и детски площадки. ГЕРБ приеха закон за отпускане на средства за 100 книги на година на читалищата, който закон не се изпълнява. Купуваме книги от благотворителни кампании и ги даряваме на читалищата.

Да има свързаност и приемственост между общинските и държавни институции. Системата е много тромава, неефективна и утежнява гражданите с излишни документации.

Да се правят изпити през 2-3 години на цялата държавна администрация за по-ефективно и компетентно обслужване.

Като счетоводител изразявам мнение относно:

  1. Оборотът за регистрация по ЗДДС да е над 100 000 лв, иначе се унищожава дребният бизнес. В Европа е над 100 000 евро.
  2. Право на обезщетение за безработица да имат и самоосигуряващите се лица.
  3. Ползването на обезщетение за безработица да е през интервал от 1 година, а не през 3 години. Така ощетяват сезонните работници, които не могат да си намерят работа през останалото време.
  4. Да се премахне излишното публикуване на ГФО в АВ. Както НАП вижда годишните отчети от НСИ, така и АВ могат да си ги публикуват без да се заплаща такса от работодателите и излишна документация.
  5. Да се премахне мярката от фискален контрол за затварянето на търговските обекти при различие в касата. Може да се обложи разликата, но не и да затварят обекта за месец и да обричат търговеца на гибел.
  6. Да дадат повече права на Изпълнителна агенция ‘’Главна инспекция по труда’’ да води служебни дела както в полза на работника, така и на работодателя. Нейната функция е пасивна, освен да проверяват графици до 3 години назад, по никакъв начин не защитават интересите на фирмите.
  7. Да се промени Законът за социалното осигуряване на държавните служители. Да се удържат осигуровки за сметка на държавните служители, а не само ДОД. С нищо не са по-различни от работещите на трудов договор.
  8. Да се преустанови приемането на закони, заради лобирането на тесен кръг от хора, в чиито интерес са.
  9. Приоритет да е стимулирането на малкия бизнес. Например, в магазините минимум 60% да е стока, произведена в България.

 

Примерите са безброй и реформата във всички сфери е неотложна. Трябва да се противопоставяме на всяко грешно решение от страна на управляващите с точна и ясна позиция. За да стане промяната, всеки трябва да започне от себе си!


Анкета

Мнения

Избори 2021 Мнения
Иван Киров, кандидат за народен представител от ПП МИР: Не обещаваме неизпълнимото
  09.07.2021 15:34      

За изборите на 11 юли 2021 г. отново съм кандидат за народен представител в 46-ото Народно събран