Петък, 08 Oct 2021
    
Несебър

„Мобилен екскурзовод“ в музея в Несебър вече и на украински език

  09.07.2021 15:34  
 „Мобилен екскурзовод“ в музея в Несебър вече и на украински език

Музей „Старинен Несебър“ е първият в България, който през 2010 г. предложи на своите посетители информационната система „Гайд Порт“ /“Мобилен екскурзовод“/. Чрез нея индивидуалните посетители получиха възможността да се запознаят по достъпен начин  с хилядолетната история на град Несебър и многобройните паметници, изложени в залите на Археологическия музей. Тази информация до сега се представяше на шест езика (български, английски, немски, френски, испански и руски), а  от днес и на още един – украински, благодарение на украинската държава.  Това стана ясно по време на онлайн среща между представители на президентството на Украйна,   Н.Пр. Виталий Москаленко - посланик на Украйна в България, и Тодор Марваков, директор на музея.

 Несебър е избран заради това, че е единственият български град под егидата на ЮНЕСКО, заради съществуващия и функциониращ вече от години „Мобилен екскурзовод“ и, не на последно място, защото е любима дестинация на украинските туристи.  Така България стана 23-тата държава, в която се реализира мобилен гайд на украински език.

 Новата придобивка разширява възможностите за представяне на хилядолетното богатство на Несебър.По думите на посланика интересът на украинските граждани към нашата страна и черноморските курорти трайно се увеличава.

 „Това е важна стъпка в разширяване  на сътрудничеството в областта на туризма и културно-историческия обмен между двете страни. Надявам се, че тази инициатива няма да е последна и с общи усилия ще  продължим да развиваме сътрудничеството и да надграждаме  вече постигнатото.“, изрази своето мнение и директорът на музея Тодор Марваков.           

На финала на срещата, Н.Пр. Виталий Москаленко получи от Община Несебър и Музей „Старинен Несебър“ почетен плакет и редки издания на книги, посветени на града на ЮНЕСКО и неговото хилядолетно богатство.

 


Анкета

Мнения

Избори 2021 Мнения
Иван Киров, кандидат за народен представител от ПП МИР: Не обещаваме неизпълнимото
  09.07.2021 15:34      

За изборите на 11 юли 2021 г. отново съм кандидат за народен представител в 46-ото Народно събран