Вторник, 28 Дек 2021
    
Крими

Гласове в главата накарали Иван да наръга 17 пъти момичето?

  30.06.2021 17:32  
Гласове в главата накарали Иван да наръга 17 пъти момичето?

Георги РУСИНОВ

 

Казали на Иван Кокинов да наръга 17 пъти 17-годишната бургазлийка преди дни в комплекс „Изгрев“, защото имал разпра с брат й. Това заяви той на излизане от съдебната зала и добави, че скоро ще разберем. Тъй като по негови думи страда от параноидна шизофрения, обвиняемият явно намекна, че гласове са му "казали". По случая е назначена психиатрична експертиза, която ще доказва разиграва ли цирк в съда Иван, има ли шизофрения наиситна и ако да - бил ли е вменяем  в деня на нападението. Обвиняемият в опит за умишлено убийство е съсед на потърпевшата, която освен 17-те удара с нож в торса е получила и 15-сантиметрова прорезна рана на шията, обясни разследващият прокурор Георги Чинев.

Заседанието, в което трябваше да се гледа мярката му за неотклонение бе прекъснато от съдия Събчо Събев, тъй като Кокинов имаше проблем с говора, за който обвини хапчета, които са му изписали в ареста. Съдия Събев нареди да извикат лекаря, предписал хапчетата. Яви се Росана Попова, която потвърди, че е изписала хапчетата на халоперидол и аксенитон на Кокинов, който й казал, че е с параноидна шизофрения. В телефонен разговор майка му потвърдила това и фелдшерът изписала по схема лекарствата. Халоперидол 3 пъти по 2 и Аксенитон – 3 пъти по 1. Попова го определи като много неспокоен и нервен човек, когато е постъпвал в ареста, където тя работи. Потвърди се също и че Кокинов е лежал в Психодиспансера в Бургас.

В залата прокурор Георги Чинев поиска най-тежката мярка за неотклонение за обвиняемия – „задържане под стража“. Държавният обвинител се обоснова с това, че престъплението е тежко умишлено, грози го затвор от 10 до 20 години и това е достатъчна причина да има риск да се укрие от правосъдието. Освен това Кокинов си е признал, че е нападнал 17-годишната девойка. Описал и бруталното си деяние – 17-те удара с нож в тялото и опит да пререже гърлото, нанасяйки й 15-сантиметровата прорезна рана.

Служебният защитник на обвиняемия се съгласи с това, че авторството на престъплението е доказано. Тя обаче поиска от съда „домашен арест“, за да можел най-вече клиентът й да получи едно добро лечение. Досега за него се грижил баща му. Същото заяви, отново фъфлейки и Иван. Забеляза се, че не през цялото време обаче имаше проблеми с говора.

Докато изчакваха решението на съда, съдебните охранители изведоха Кокинов от залата, който посрещна журналистите със самодоволна усмивка. Тук отговори и че "му казали да нападне момичето". В залата докато говори прокурор Чинев той не спря да потропва и вдига шум с веригата на краката си.

И прокурор Чинев каза, че като причина за атаката обвиняемият е посочил конфликт и разпра с брата на пострадалата. Не е ясно дали по време на атаката Кокинов е бил пиян или надрусан. Това се проверява. Признал обаче, че е наркозависим.

„По негови самопризнания употребява метамфетамин (пико) от дълги години. По време на разпитите с него, обвиняемият не изрази съжаление за постъпката си. Държанието му е абсолютно хладнокръвно и обиграно. Дали симулира или не – това ще покаже назначената психиатрична експертиза“, поясни окръжният прокурор.

Постоянно сменял тезата си за това кога последно е взимал хапчетата си за шизофрения.

„Искам да подчертая нещо много важно. Това, че даден човек има психично разстройство, не означава, че по време на извършено престъпление е бил невменяем“, каза още прокурор Чинев и бе категоричен, че ако се докаже, че е планирал нападението, което досега отричал, обвинението ще бъде преквалифицирано в по-тежко такова.

В крайна сметка съдия Събчо Събев остави в ареста Кокинов.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Водолаз: Шефът на Морска администрация ще отнесе вината за кризата, макар да не е виновен
  29.09.2021 15:39      

Трябва ни политика за морско спасяване, заяви Михаил Заимов