Неделя, 09 Яну 2022
    
Бургас

Дъждовете и бурите продължават

  27.06.2021 09:08  
Дъждовете и бурите продължават

Жълт код за интензивен дъжд и гръмотевична активност е в сила за 14 области в страната за днес. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението важи за областите Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Сливен, Търговище, Русе, Разград, Силистра и Шумен. В тези области ще има условия за развитие на мощна купесто-дъждовна облачност, гръмотевични бури, временно интензивни локални превалявания и градушки.

През нощта на много места в страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, като по-интензивни ще са явленията в Централна България. Остават условията за градушки. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър.

Утре на много места в Централна и Източна България ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, по-значителни по количество – в източните райони и Родопската област. Остават условията и за градушки. Предимно слънчево ще бъде над Западна България. Максималните температури ще бъдат в широки граници – от 27-28 градуса в североизточните райони до 37 градуса в крайните югозападни, за София 28-29 градуса.

Над Черноморието ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа умерен до силен северозападен вятър, който през деня ще отслабне. Максималните температури ще са 27-29 градуса. Температурата на морската вода е 23-25 градуса, а вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините облачността ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа умерен северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 24 градуса, на 2000 метра – около 17 градуса.

В понеделник с временно ориентиране на вятъра от север-североизток в източните райони ще проникне още малко по-хладен въздух. Ще преобладава слънчево време с развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, на повече места около и след обяд. На места, главно в източната половина от страната и планинските райони ще превали и прегърми; възможни са локални по-интензивни извалявания в Североизточна България.

Във вторник от югозапад ще се затопля, но на отделни места в източните райони ще превали и прегърми.

В сряда повишението на температурите ще продължи и максималните в много райони от страната ще са между 34 и 39 градуса, по Черноморието – 28-31градуса. По-късно през деня и през нощта срещу четвъртък на отделни места в Западна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевици.

 

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Кунчев: Очевидно е, че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна
  10.10.2021 08:40      

Ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се ходи, заяви главният държав