Понеделник, 20 Сеп 2021
    
Бургас Любопитно

Само на 20 бургазлийката Лора е отдадена на две каузи

  22.06.2021 17:00  
Само на 20 бургазлийката Лора е отдадена на две каузи

„Грийнпийс“ и Червения кръст са нейната съдба

Младото момиче е и студент в Нов Български университет с профил „Предприемачество“

 

Георги РУСИНОВ

 

Някои хора прекарват целия си съзнателен живот монотонно, без много промени и изненади. За някои хора като бургазлийката Лора Фучеджиева обаче активизмът е начин на живот. Тя е само на 20 години, но вече работи в две организации. Активното момиче успява да се справи с работата в „Грийнпийс“, където е асистент-координатор по две от програмите на българското представителство. Освен това от доста време е и в Българския Червен кръст. И ако това ви се вижда малко, то представете си, че и паралелно с това Лора учи в Нов Български университет „Управление на бизнес и предприемачество“. Този си избор тя прави съвсем спонтанно. Трудно се решава, но казва, че желанието й да създаде нещо свое надделява в избора на специалност.

„Много обичам като чуя: „Вие, младите, нищо не правите“. Не смятам, че това е така. Да, естествено, във всяко поколение има хора, които просто преминават. Хората около мен обаче се занимават с невероятни неща. Един създаде онлайн медия, друг - подкаст на тема предприемачество, гражданско общество. Смятам, че младите хора насочват енергията си към това, с което искат да се занимават и да помагат, да създават. Затова много ми е обидно, когото към младите хора се изразява такова недоверие. Има различни примери за това и смятам, че има какво да дадем на обществото“, каза тя.

 

„Грийнпийс“

 

„С „Грийнпийс“ също нещата се случват“, неочаквано разказва Лора. Първоначално е координатор на младежките дейности, а сега заема поста асистент-координатор по програмите на екоорганизацията, свързани с въглищата и възобновяемата енергия.

„През 2019-а, когато завърших гимназията, през лятото бяха пуснали обява, че търсят нови хора за екипа в България. Не ми направи впечатление много като го видях, но в един момент на един мой приятел майка му ми писа късно вечерта и ми каза: „Лора, това е за теб“. Тогава си казах, че ще пробвам, въпреки че нямам опит. Смея да кажа, че имах доста опит с неправителствени организации, но тези с фокус екология – не. Даже не очаквах да ме вземат на работа, но вече година и половина по-късно все още съм там“, разказа бургазлийката.

Лора е убедена, че в страната ни със сигурност има бъдеще за зелените политики и че те като организация успяват да ускорят този процес.

„Има вече безброй системи и модерни технологии за производство на възобновяема енергия. Стремим се именно политиците и гражданите да осъзнаят, че има такива начини. Просто трябва всеки един от нас да се запознае, тъй като не е широко разпространена информацията. Обикновеният гражданин не би се замислил. Та за това е нашата цел. Има и директива за възобновяемата енергия, която трябва да стане част от нашето законодателство, но се опасяваме, че няма да е навреме“, заяви активистката.

Въпреки това екоорганизациите като „Грийнпийс“ и „За Земята“ постигат важни и немалко на брой победи. Заедно внасят петиция за намаляването на пластмасата за еднократна употреба, която събира 20 000 подписа. Темата в момента е изключително актуална, тъй като до 3 юли трябва да транспонираме европейската директива в родното ни законодателство.

Какво обаче подтиква това младо момиче да се ангажира със екологични и социални каузи. Оказва се, че като при всеки от нас, тук семейството играе важна роля и е основен фактор във възпитанието на Лора.

„Учеха ме да обръщам внимание на околната среда и на хората около мен, да не мисля само за себе си, да съм отговорен консуматор не само по отношение на икономиката, но и на всичко“, каза тя.

 

БЧК

 

Още на 13 години пък се включва в редиците на БЧК. През 2013-а взима участие в състезание по първа помощ на ученическите екипи.

„Малко след това бях избрана в Бургас за областен координатор на младежките дейности. Това беше един мандат. В БЧК това са 2 години. От тази година вече съм заместник-председател на цялата организация в България. Това е голямо постижение за Бургас, колкото и нескромно да прозвучи. Досега не сме имали човек, който да заема толкова висок пост“, уверено обясни младото момиче.

По време на пандемията от COVID-19 с БЧК имат няколко кампании. Едната е информационна и е свързана с ваксините.

„Като младежка организация това ни беше основната работа. Апелирахме и хората, които са прекарали коронавируса, да даряват кръвна плазма, тъй като в един момент това беше животоспасяващо лечение. Нещо много важно, което БЧК бе организирал по време на локдауните е национален колцентър за психологическа помощ с професионалисти и експерти от БЧК. Имаше определени часове, в които работеше, и хора от цялата страна можеха да се свързват, за да се консултират със специалисти. Това беше доста търсена услуга. В числа не мога да кажа нещо категорично, но когато се направи анализ накрая се оказа, че доста хора са потърсили професионална помощ по време на локдауните“, разказа бургазлийката.

В първите месеци на пандемията Лора е в родния Бургас със семейството си и казва, че това от една страна й помага да се справи с изолацията.

„Тези месеци не ми се отразиха толкова тежко в сравнение с други хора, които дори изгубиха работата си. Здравословно бях добре. Единственият минус в този период е електронното обучение, което пак не мога да кажа, че е минус, защото в такива ситуации и в такова време трябва да сме отговорни. Така че според мен си беше абсолютно адекватно решение да продължим и тази година по този начин. При нас предметите са предимно теоретични и това не навреди особено много на учебния процес, за разлика от други, които изтърваха практики. Даже имахме повече връзка с преподавателите, защото можехме да им пишем, а не да контактуваме само на лекции. Университетът положи много грижи за това да се чувстваме добре“, уточни тя.

Казва, че никога не се е замисляла защо прави нещата, които прави. Така ги усещала и това й давало енергия.

„Когато знам, че съм отделила от средствата си и времето си да помогна на някого, после не мога да кажа, че е било напразно. Не бих нарекла бъдещите си планове точно бизнес. Аз помагам на хората и природата, за да мога да виждам промяна около себе си. Затова по-скоро съм насочена към социалното предприемачество. Много ми е интересна темата за образованието, хората със социални потребности и как те да бъдат по-добре, да има повече права за тях. Така че имам време още да се ориентирам по-детайлно, докато завърша“, поясни тя.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Кристофър Бъкстон: Аз съм различен човек
  22.06.2021 12:16      

В Англия съм по-възпитан, в България – по-откровен и разтворен