Вторник, 03 Авг 2021
    
Бургас

Внимание! Идват горещини

  22.06.2021 08:24  
Внимание! Идват горещини

Четвъртък и петък ще са най-горещите дни в България през юни. От този четвъртък до почивните дни през тази седмица ще има повишение на температурите в страната - до 38-39 градуса на отделни места. Предстои ни период, през който температурите ще се повишат бързо и от ден на ден все на по-малко места ще има валежи, като те ще са отново с локален характер.

Това прогнозира пред БТА главен асистент д-р Анастасия Стойчева, ръководител на Отдел "Метеорологични прогнози" в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Тя съобщи, че след сряда и по българското Черноморие ще стане много топло, ще е с температури над 30 градуса, като те ще са съчетани с високата влажност.

В сряда на места в страната, главно в Източна България и в планините, ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. По-съществени количества валежи се очакват отново в Североизточна България и след това - от четвъртък нататък, с температури от 33 до 38 градуса, а в петък - между 34 и 39 градуса, вероятността за валежи ще е много малка.

В цялата страна ще е сухо в този период - почти до края на седмицата, като в самия край се очаква от север да приближи ново атмосферно смущение - плитка барична долина, която ще нормализира температурите. Ако за предстоящите два-три дни температурите станат по-високи от обичайните за юни и времето ще е горещо, то с това понижение на температурите към неделя и понеделник, те ще са нормални за края на юни. В повечето райони ще са между 31 и 36 градуса или между 30 и 35 градуса.

С това понижение на температурите ще има и краткотрайни следобедни валежи, които ще са придружени отново с гръмотевици. Много голяма е вероятността отново пак да има и градушки, но това са метеорологични явления, които са обект на по-близките прогнози, обясни Анастасия Стойчева. Тя каза, че след този по-горещ период, който ни очаква и ще е първият с по-високи температури за това лято, ще има краткотрайно понижение на температурите. Това ще са обаче нормалните температури за края на юни и за началото на юли.

Лятото засега не дава индикации да е различно от обичайното в нашата страна. Според сезонната прогноза на НИМХ, то ще е сухо, с температури, близки до нормалните, или по-високи.

На морето през това лято няма да има продължителни периоди, през които да има валежи всеки ден и температурите да са ниски.

Като цяло, най-високите температури в България са през юли, когато са т.нар. горещници - в последните три дни на юли. И в София, най-високата температура е през юли, като тя е измерена на 5 юли 2000 г. - била е 40,2 градуса. Абсолютният екстремум - най-високата лятна температура в България, е 45,2 градуса и е измерена в Садово през 1916 г.


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Поетесата Мария Ганчева за дебютната си стихосбирка „Пристанище за бури“: Поезията не оставя душата равнодушна
  01.08.2021 17:23      

“За мен е истинско щастие, ако чрез стиховете си развълнувам някого“